Oracle koupil společnost Nimbula – projekt tvůrců cloudu Amazonu

Larry Ellison, CEO Oracle

Larry Ellison, CEO Oracle Zdroj: Jan Sedlak

Cloud už v Oraclu dávno není zakázané slovo a Larry Ellison se vydal na další nákupy v této oblasti. Firma tentokrát získala mladou společnost Nimbula, za kterou stojí tvůrci cloudových technologií Amazon EC2. Oracle nijak podrobněji nespecifikoval, jak s Nimbulou hodlá naložit a pouze oznámil, že se stanou součástí jeho cloudového portfolia. Několik scénářů ale z akvizice lze odvodit.

Sami tvůrci Nimbulu popisují jako nástroj, který umožní vytvořit funkce cloudu od Amazonu v privátním datovém centru. To v praxi znamená, že díky nástroji Nimbula Director je možné na serverech postavit cloudový operační systém, který pak funguje podobně, jako různé veřejné cloudy. Z datového centra se stane cloud, v rámci něhož je možné přidávat virtuální stroje, hodně procesů automatizovat a vše jedním nástrojem ovládat.

Oracle s největší pravděpodobností novou technologii napasuje na své současné produkty pro stavění a ovládání privátních cloudů (Oracle Private Cloud). Firma se snaží prodávat vlastní hardware (řada Exa) napěchovaný vlastním softwarem a z toho je pak možné vytvořit si cloudové prostředí. Nový ovládací nástroj by mohl být logickým rozšířením.

Propojující se Oracle

Nimbula pro Ellisonovu firmu zároveň představuje možnost, jak se napojit na cloudy dalších společností. Oracle se sice snaží budovat uzavřené a vysoce odladěné systémy bez přítomnosti třetích stran, zákazníci ale často chtějí, aby jejich cloudy spolupracovaly. Nimbula má aplikační rozhraní pracující například s OpenStackem či provozovateli veřejných cloudů jako Amazon. Podobně se začíná otevírat také VMware.

Pro Oracle by se zároveň mohla otevřít cesta do datových center, kde neběží pouze jeho servery. Nimbula jde nasadit prakticky na cokoliv a Oracle získává nástroj, pomocí kterého se může k ostatním integrovat.

Podpora OpenStacku ze strany Nimbuly nicméně neznamená, že by se Oracle stal součástí tohoto otevřeného „hnutí“ budujícího takový Linux pro stavění cloudů. Oracle chce používat vlastní vyvinuté (a koupené) technologie a toto není jeho styl. Na druhou stranu nyní díky Nimbule může do OpenStacku více nahlížet. A to i díky inženýrům, které s firmou získal.

Právě zkušení stvořitelé Amazonu EC2 a Nimbuly mohou v dalším cloudovém směřování Oraclu hodně pomoci. Ellisonově společnosti je často vyčítáno, že cloud příliš nepochopila, i když už nabízí solidní kombo veřejného cloudu (Oracle Cloud a sada byznysových aplikací za poplatek) a technologií do privátních datových center. Firma ostatně očekává, že letos z cloudu vygeneruje příjmy kolem miliardy dolarů.

Cena, za jakou Oracle mladou společnost koupil, nebyla zveřejněna. Podle některých odhadů by ale mělo jít o částku pod 100 miliony dolarů. Slavný výrobce databázových systémů a byznysových aplikací není jediný, kdo podobné nástroje kupuje. Koncem loňského roku například Red Hat získal firmu ManageIQ.

Nimbula vznikla v roce 2008 a do ostrého provozu přešla o 2 roky později. V průběhu fungování získala investice ve výši 20,8 milionu dolarů, na kterých se podílela jména jako Accel Partners nebo Sequoia Capital. Jedním z výrazných investorů byl i VMware.

Příjmy společnosti nejsou dostupné. Mezi velké zákazníky patří například ruská internetová jednička Yandex. Obchod bude dokončen v první polovině tohoto roku. Akcie Oraclu na oznámení reagovaly mírným růstem a nyní se obchodují za cenu přes 36 dolarů.