Oracle uzavřel ulici v San Franciscu a zaplavil zbytek města

Tradiční tramvaje a autobusy Oracle, tato vozidla je možné vidět na ulicích v San Franciscu nejčastěji.

Tradiční tramvaje a autobusy Oracle, tato vozidla je možné vidět na ulicích v San Franciscu nejčastěji. Zdroj: Jan Sedlak

Moscone Center a jeho okolí.
Moscone Center a jeho okolí.
Moscone Center a jeho okolí.
Tradiční tramvaje a autobusy Oracle, tato vozidla je možné vidět na ulicích v San Franciscu nejčastěji.
Uzavřená ulice Howard Street.
18
Fotogalerie
E15.cz ze San Francisca: Kalifornská metropole San Francisco tento týden patří jediné společnosti. Technologický gigant Oracle v rámci své konference OpenWorld 2012 přivítá kolem 50 tisíc odborníků z celého světa a bude tak hostit zřejmě největší IT akci tohoto roku. Odpovídá tomu i současná atmosféra v ulicích města.

Oracle je v San Franciscu cítit na každém roku. Firma nejenom, že obsadila celé Moscone Center, kde představuje své novinky například Apple, ale také hotely a další konferenční prostory. Prakticky každá volná plocha, ať už to jsou billboardy, poštovní schránky, sloupy s osvětlením, autobusy a další, je pokrytá reklamami Oraclu. Impérium Larryho Ellisona dokonce uzavřelo ulici Howard Street v centru, kde ve stanovém komplexu pořádá večírky a rauty. Přilehlý komplex Yerba Buena pak hostí hudební festival Oraclu, kde vystoupí například Macy Gray nebo Pearl Jam.

V ulicích slavného města je ale vidět i konkurence. Salesforce.com, který Oraclu konkuruje v oblasti podnikových aplikací a který do této hry přinesl cloudový software za pravidelné poplatky, stihl nakoupit reklamní plochy na zastávkách hromadné městské dopravy a v okolí Moscone Center. Praktikuje tak podobné metody svého rivala – Oracle například na každé konferenci HP v Las Vegas polepí většinu taxíků svými logy a slogany. Salesforce.com v San Franciscu před několika dny rovněž uzavřel jednu ulici, když v rámci konference Dreamforce představil staronovou službu Work.com.

„Union Square se tento týden jmenuje Oracle Square,“ žertují vrcholní zaměstnanci Oraclu ve svých přednáškách a naráží tak právě na zaplavení San Francisca jejich společností. Kromě 50 tisíc účastníků bude na OpenWorldu k vidění 2500 přednášek od 3500 přednášejících a přítomní lidé si v hotelích rezervovali 98 tisíc hotelových nocí.

Co do velikosti hlavní konference se s Oraclem může měřit pouze hrstka IT společností. Například Microsoft letos na partnerské konferenci v Torontu přivítal 15 tisíc návštěvníků. IBM na Lotusphere v Orlandu přes 10 tisíc a Cisco na Cisco Live v San Diegu 17 tisíc lidí. Oracle na druhou stranu dělá akci pro všechny své oblasti působnosti, od hardwaru, přes middleware až po vývojovou platformu Java. IBM naproti tomu pořádá různá setkání zvlášť.

Rozsáhlé by měly být také akce Oraclu pro větší regiony. „OpenWorldu v Číně se letos zúčastní 15 tisíc lidí. Bude to největší IT akce v historii této země,“ řekl na sezení s novináři prezident společnosti Mark Hurd.