Pán prstenů se vrátí na Nový Zéland, Amazon tu natočí nejdražší seriál všech dob

Záběry z filmového Pána prstenů

Záběry z filmového Pána prstenů Zdroj: New Line Cinema

Pozůstatky kulis Hobitína na Novém Zélandu. Teď se na ostrovy Pán prstenů vrátí, bude se zde natáčet seriál z dílen Amazon Studios
Pozůstatky kulis Hobitína na Novém Zélandu. Teď se na ostrovy Pán prstenů vrátí, bude se zde natáčet seriál z dílen Amazon Studios
Záběry z filmového Pána prstenů
Záběry z filmového Pána prstenů
Záběry z filmového Pána prstenů
18
Fotogalerie

Krajina Nového Zélandu se opět na čas stane Středozemí. Amazon Studios potvrdily, že v zemi budou natáčet nové seriálové zpracování ságy Pán prstenů. Odhaduje se, že připravovaný seriál bude nejdražším počinem svého druhu v historii, píše agentura Reuters.

Amazon oznámil, že nová adaptace slavné trilogie J.R.R Tolkiena bude rozvíjet dějové linky předcházející prvnímu dílu ságy – Společenstvo prstenu. Studio počítá s tím, že seriál bude mít několik sérií.

„Když jsme pátrali po lokacích, ve kterých bychom mohli uvést v život prastarou krásu Středozemě ve Druhém věku, věděli jsme, že potřebuje najít něco majestátního, neposkvrněné pobřeží, lesy, hory, a také místo, kde najdeme studia, vysoce kvalifikované a zkušené řemeslníky a další lidi na světové úrovni,“ uvedli ve společném prohlášení producenti J.D. Payne and Patrick McKay. Pán prstenů se tak vrátí do oblasti, kde vznikla stejnojmenná filmová trilogie Petera Jacksona i dvoudílný Hobit.

V největším městě souostroví Aucklandu již začaly přípravy, produkce se na Nový Zéland přesune během několika měsíců.

Amazon koupil televizní práva na Pána prstenů před dvěma lety, na vrcholu popularity seriálu Hra o trůny od konkurenčního HBO. Podle serveru Deadline tehdy zaplatil více než 200 milionů dolarů, tedy 4,4 miliardy korun. Tím ale seznam výdajů teprve začíná. Podle BBC bude natáčení Amazon stát nejméně miliardu dolarů (23,4 miliardy korun), což by z něho dělalo nejdražší seriál všech dob. 

Pokud by seriálový Pán prstenů uspěl, mohl by firmě pomoci prorazit s její placenou videotékou Amazon Prime, která zatím za konkurenci v podobě Netflixu a dalších služeb výrazně zaostává.

Nový Zéland nebyl pro producenty seriálového Pána prstenů jasnou volbou, Amazon dlouho uvažoval také o natáčení ve Skotsku. Když červenci unikly informace, že filmaři se Skotskem nepočítají kvůli nejistotě kolem brexitu, vyvolalo to na tamní politické scéně vlnu nevole.