Amazon chystá další úder prodejnám. Brzy zřejmě otevře dosud největší obchod bez pokladen

Nakupování v Amazon GO

Nakupování v Amazon GO Zdroj: Amazon

Jedna z největších globálních společností Amazon možná brzy promění další odvětví – tentokrát maloobchod s potravinami. Dalším krokem k tomu má být otevření dosud největší revoluční prodejny Amazon Go, v níž chybí pokladny a vše se platí automaticky prostřednictvím aplikace. 

Nový obchod se má rozprostírat na ploše zhruba 960 metrů čtverečních, tedy podobné, jakou mají diskontní prodejny typu Lidl či Penny Market. Dosud největší prodejny Amazon Go přitom měly rozlohu zhruba čtyřikrát menší.

Amazon zatím informace nepotvrdil, podle agentury Bloomberg je ale zřejmé, že otevření nového obchodu těchto rozměrů se blíží. Pro Amazon by to znamenalo upevnění pozice na poli "autonomně kontrolovaných" prodejen, píše server Business insider.

Když Amazon před třemi lety otevíral první prodejnu tohoto typu, sliboval, že dokáže odstranit fronty. Díky zcela novému pojetí obchodu a plnému využití moderních technologií se mu to v menších obchodech skutečně podařilo. Zákazník přitom potřebuje jediné, a to aplikaci Amazonu, kterou může stáhnout před obchodem. O vše ostatní se starají senzory, které zaznamenávají, jaký produkt si nakupující z regálu vybral, a pokud zboží nevrátí, připíše se mu na účet.

Kromě základních potravin, jako je chléb nebo mléko, současné obchody nabízejí i hotová jídla k snídani, obědu a večeři. V nabídce je i produkce místní kuchyně či pekárny.