Boj o tvůrce Hry o trůny vyhrál Netflix, musel ale zaplatit stovky milionů dolarů

Oficiální fotografie z páté epizody 8. série Hry o trůny

Oficiální fotografie z páté epizody 8. série Hry o trůny Zdroj: HBO

Oficiální fotografie z páté epizody 8. série Hry o trůny
Oficiální fotografie z páté epizody 8. série Hry o trůny
Oficiální fotografie z páté epizody 8. série Hry o trůny
Nahé scény v seriálu Hra o Trůny
Nahé scény v seriálu Hra o Trůny
7
Fotogalerie

David Benioff a Daniel Brett Weiss, kteří stojí za úspěšným seriálem Hra o trůny, budou v příštích letech exkluzivně spolupracovat se streamovací platformou Netflix.

Netflix se tak stal vítězem „streamovací války“, jak přetahovanou o autorskou dvojici tituluje portál CNBC. Podařilo se mu přebít nabídky konkurenčních služeb od Amazonu i Disney. Podrobnosti kontraktu oficiálně zůstávají utajené, podle zdrojů webu Hollywood Reporteru ale hodnota ujednání dosahuje 200 milionů dolarů (4,6 miliardy korun).

Za ně má Netflix získat příslib exkluzivní tvorby pro svůj videportál. Benioff s Weissem tak „opouštějí“ HBO, která Hru o trůny vysílala prostřednictvím své digitální služby HBO Go.

„Jsme všem jejím pracovníkům vděční za jejich přístup, díky kterému jsme se mohli vždy cítit komfortně jako doma,“ uvedli ve společném prohlášení. „Netflix nicméně vybudoval něco ohromujícího a bezprecedentního. Je nám ctí, že nás přizvali ke spolupráci,“ dodává autorská dvojice.

„Její“ seriál Hra o trůny překonal několik rekordů. S průměrným rozpočtem 15 milionů dolarů na jeden ze šesti závěrečných dílů se stal vůbec nejdražším v dějinách. Současně je ale nejoceňovanějším seriálem v historii televizních cen Emmy.

V rámci ankety se daří kontroverzní osmé řadě Hry o trůny. Získala 32 nominací, což překonalo dosavadní rekord 27 nominací, které měl v roce 1994 kriminální seriál Policie New York. Ceny budou uděleny 22. září.

Úspěch Hry o trůny se očekával, ačkoli poslední řada se četným fanouškům nelíbila, takže v petici žádali její přetočení. Drama získalo nominaci i v klíčových kategoriích, jako jsou nejlepší dramatický seriál, nejlepší herečka v dramatickém seriálu (Emilia Clarkeová) či nejlepší herec v dramatickém seriálu (Kit Harington).