Počet domén s koncovkou „.cz“ se za rok zvýšil o čtvrtinu

Internet

Internet

Počet webových stránek se v Česku v posledních letech rychle zvyšuje. V červenci měli uživatelé zaregistrovaných 820 tisíc domén s koncovkou „.cz“, což je o téměř čtvrtinu více než před rokem. Registrace si v posledních letech udržují tempo přes 10 tisíc nových domén za měsíc. Vyplývá to ze statistiky sdružení CZ.NIC.

Domény slouží jako adresy pro internetové weby. Přesný počet webů samotných ale nikdo nezná, protože pod jednou takzvanou doménou druhého řádu jich může fungovat několik. Na více než dvou pětinách domén „.cz“ běží firemní prezentace, přes šest procent tvoří soukromé stránky a stejný podíl mají elektronické obchody. Zpravodajské weby mají podíl 0,7 procenta domén a stránky s pornografií 0,2 procenta.

Současný rozvoj nových webů souvisí nejen se zlevňováním domén a internetového připojení, ale i snižováním cen pronájmu serverů, na kterých lze stránky provozovat. Server si lze například u společnosti Greendata pronajmout již od 1000 korun měsíčně. Velikost trhu pronájmu serverů a souvisejících služeb se přitom pohybuje kolem 1,5 miliardy korun ročně.

„Weby dělají firmy od one man show na studentských kolejích po večerní melouchy zaměstnanců menších agentur až po velké firmy s desítkami zaměstnanců,“ uvedl manažer asociace tvůrců webů Jan Bambas. Celková velikost trhu tvorby internetových stránek se podle něj pohybuje nad jednou miliardou korun. Firmy sdružené v oborové Asociaci.BIZ ročně vykazují obrat přes půl miliardy korun.

V Česku sahá historie prvních www stránek do roku 1994, kdy už existovaly první akademické weby. První stránky měly Univerzita Karlova, Matematicko-fyzikální fakulta UK, ČVUT a Československá akademie věd. Internetový odborník Jiří Peterka připomněl, že ještě před nástupem sítě www (world wide web) vznikaly první tuzemské akademické stránky v rámci služby Gopher, kterou ale záhy www zcela převálcovala.

Komerční rozmach čekal internet v Česku až ve druhé polovině 90. let minulého století. V roce 1996 spustil Ivo Lukačovič svůj katalogový vyhledávací server Seznam.cz a v roce 1999 přišel tehdy dominantní operátor SPT Telecom se speciálním tarifem pro internetové připojení.