Počet registrovaných domén .cz překonal jeden milion

internet (profimedia.cz)

internet (profimedia.cz) Zdroj: profimedia

Počet registrovaných internetových domén s koncovkou .cz překročil dnes odpoledne hranici jednoho milionu. V rámci domén nejvyššího řádu členských států Evropské unie se tak česká doména stala dvanáctým "milionářem". Zároveň patří k těm, které vykazují nejvyšší růst.

Význam internetových domén podle výkonného ředitele CZ.NIC Ondřeje Filipa stále roste. „Tato skutečnost souvisí především s rozvojem internetu, který se čím dál více stává nedílnou součástí našich životů. Vlastní doména dnes patří do povinné výbavy každé organizace,“ uvedl.

Počet nově registrovaných domén .cz roste o zhruba 10 tisíc měsíčně. Vysoké tempo nastartovalo před pěti lety zavedení nového registračního systému FRED, který registrace zlevnil a zrychlil.

Podle statistik sdružení se postupně zvyšuje podíl držitelů domén z řad jednotlivců, kterým patří 58 procent domén. Nejčastěji mají držitelé zaregistrovanou jedinou doménu, nejvyšší počet domén .cz na jednoho držitele byl loni 4054. Nejvíce držitelů pochází ze Středočeského kraje, nejméně držitelů má Karlovarský kraj.

Nejvyšší zastoupení mají v doménách firemní stránky s 41 procenty, s 19 procenty následují parkované domény, které si uživatel zaregistroval, ale aktivně je nepoužívá. Na e-shopy a nefunkční stránky připadá osm procent, na soukromé stránky sedm procent domén.

Význam internetových domén podle Filipa potvrzuje i skutečnost, že byl nastartovaný proces rozšíření doménového prostoru o další koncovky. Vedle domén s koncovkou .cz, .com nebo .eu přibudou domény, které budou mít za tečkou názvy měst nebo firem.