Podíl klasických televizorů klesl za čtyři roky o polovinu

ilustrační foto,

ilustrační foto, Zdroj: profimedia

Klasické rozměrné CRT televizory vlastní nyní v Česku ani ne čtvrtina domácností. Ještě v roce 2012 to přitom byla více než polovina a jejich podíl dále klesá. Vyplývá to z aktuálního průzkumu agentury Nielsen, která v Česku zajišťuje i peoplemetrové měření sledovanosti televizního vysílání.

„Není překvapením, že klasické CRT obrazovky v domácnostech jsou nahrazovány plochými televizemi,“ uvedla mluvčí Nielsenu Pavla Chlebounová. Podíl plochých obrazovek totiž v posledních letech naopak stále stoupá. Zatímco před čtyřmi lety činil jejich podíl téměř tři pětiny, nyní je to už přes osmdesát procent.

Vlastnosti televizorů v domácnostechVlastnosti televizorů v domácnostech

S plochými televizory přitom stouply možnosti domácností sledovat vysílání ve vyšším rozlišení označovaném jako HD, které v současnosti přijímá téměř polovina českých domácností. „To představuje oproti roku 2012 trojnásobek,“ podotkla Chlebounová.

Stanice v HD rozlišení je v současnosti možné naladit nejen přes placené satelitní, kabelové či internetové vysílání (IPTV), ale také i přes pozemní DVB-T vysílání, které využívá sedmnáct procent domácností. O bod méně činí podíl satelitního vysílání, u kabelových a IPTV sítí je to třináct procent. „Platí, že HD stanice častěji přijímají domácnosti z vyšších socioekonomických skupin,“ dodala Chlebounová.

Možnost příjmu HD stanicMožnost příjmu HD stanic

Za vyšším zájmem o ploché televize se schopností rozlišovat HD vysílání může být i stoupající počet programů, které lze v Česku v HD sledovat. Například největší kabelový operátor v tuzemsku UPC v polovině března zvýšil počet HD programů o tři včetně jednoho erotického. Celkový počet HD stanic tak v síti UPC překročil padesátku. Jen o pár programů v HD nabízí satelitní Skylink, společnost O2 jich ve své internetové O2 TV nabízí šestadvacet, satelitní FreeSat stejně jako Digi TV pak necelých dvacet.