Politolog Doležal ukončil spolupráci s Mafrou. Kvůli Babišovi

Politolog Bohumil Doležal

Politolog Bohumil Doležal Zdroj: Michael Tomes, E15

Přesně v den výročí 17. listopadu 1989 se politolog a publicista Bohumil Doležal rozhodl ukončit dlouholetou spolupráci s deníky Dnes a Lidové noviny. Důvodem je to, že krátce po volbách odcházejí oba jejich šéfredaktoři.

Doležal nevěří tomu, jak vedení vydavatelství Mafra personální změny oficiálně zdůvodnilo. „Tato blesková výměna ve dvou velkých českých denících je pro mne výrazným signálem proměny politických poměrů v České republice, a to proměny výrazně k horšímu. Čeští politici i novináři přitom chtě nechtě spolupracují na vytváření iluze ‚jako by se nechumelilo‘,“ napsal Doležal v textu, který má server E15.cz k dispozici.

Politolog připomíná, že ke změnám dochází krátce po říjnových volbách do Poslanecké sněmovny za doprovodu „útěšných řečí o dlouho připravovaných krocích prováděných ve vzájemné shodě“.

Podle Doležala souvisí odchod Roberta Čásenského a Dalibora Balšínka se změnou majitele vydavatelství, kterým se stal šéf Agrofertu a hnutí Ano Andrej Babiš. „A nyní i tiskový magnát a faktický vítěz voleb,“ dodal publicista.

„Nechci se na tomto tyátru podílet. Proto jsem se rozhodl, že od nynějška nebudu v obou listech publikovat. Vím, že nové vedení z toho hlava bolet nebude, ale nedělám to kvůli němu, dělám to kvůli sobě. Něco podobného jsem totiž zažil po ruské invazi v roce 1968 a nemám to na stará kolena zapotřebí,“ uzavřel Doležal.

Bohumil Doležal: Zklamání z volebních výsledků bude obrovské

Bohumil Doležal: Široce rozkročen na všechny strany