Polské technologické firmy rostou nejrychleji v regionu

Rychle rostoucích českých technologických firem v regionu střední a jihovýchodní Evropy ubývá. Loni se mezi 50 nejrychleji rostoucích společností dostalo devět podniků, letos jen pět. Vedoucí Polsko naopak posílilo a v žebříčku Technology Fast 50 CE mu patří 27 míst proti minulým 20.

Žebříček, který sestavuje společnost Deloitte sestavuje již 13. rokem, vychází z porovnání tržeb firem za posledních pět let. Ty zároveň nesmí být nižší než 50 tisíc eur ročně. V letošním roce se v něm umístily společnosti z osmi zemí. Vedle České republiky i z Estonska, Litvy, Maďarska, Polska, Rumunska, Slovenska a Srbska.

Stejně jako v loňském roce se nejrychleji rostoucí technologickou společností v České republice stal provozovatel internetových stránek se sportovním zpravodajstvím a výsledky LiveSport. Ten obsadil celkové druhé místo s růstem tržeb o 2441 procent. Druhou nejúspěšnější českou firmou byl opět internetový prodejce parfémů Internet Shop s růstem o 1210 procent a na třetí místo se probojoval výrobce softwaru GEM System, který zvýšil tržby o 900 procent.

„K růstu nás dovedl úspěch na poli sportovně výsledkových webových stránek, s nimiž bodujeme na řadě evropských trhů. Obhajoba loňského umístění v žebříčku Deloitte podpoří úsilí našeho týmu při expanzi na nové trhy, především v Severní a Jižní Americe,“ uvedl jednatel LiveSportu Martin Hájek.

Pořadí Společnost Země Obor Web Růst tržeb (v%)
1. Vola.ro Rumunsko prodejce letenek vola.ro 17 323
2. LiveSport Česko provozovatel serverů se sportovním zpravodajstvím livesport.eu 2441
3. i3D Polsko vývojářské studio i3d.pl 2254
4. Inwestycje Polsko finanční poradenství inwestycje.pl 1677
5. NORIL Polsko optimalizace internetových stránek noril.pl 1322

Zdroj: Deloitte

Pozici nejrychleji rostoucí technologické společnosti ve střední Evropě obhájil rumunský internetový prodejce letenek Vola.ro, jehož tržby v posledních pěti letech vzrostly o 17 323 procent.

„Více než polovina technologických firem v žebříčku se zaměřuje na vývoj softwaru, třetina pak na internetové služby. Pouze tři společnosti byly v celém žebříčku z oblasti telekomunikací a sítí a jedna z oblasti médií a zábavy,“ uvedl ředitel v oddělení auditu ve společnosti Deloitte Ladislav Šauer.

Jan Sedlák: Jak stát udusí startupy

Průměrný růst společností v Technology Fast 50 se letos mírně snížil z 1068 procent na 1026 procent. Celkem 23 společností se do hodnocení dostalo vůbec poprvé. Nejvíce firem zastoupených v žebříčku mělo Polsko, dále Maďarsko (osm společností), Rumunsko (šest společností) a Česká republika. Kategorii Vycházejících hvězd letos ovládly polské technologické firmy.