Poslanci schválili ZoEK, chybí jen podpis prezidenta

mobilní telefon, telefonování, telekomunikace

mobilní telefon, telefonování, telekomunikace

Poslanci konečně schválili novelu Zákona o elektronických komunikacích. Ta umožní vypsat ČTÚ aukci na volné frekvence a lépe ochrání spotřebitele.

Poslanecká sněmovna v úterý odpoledne schválila novelu Zákona o elektronických komunikacích (ZoEK). Zamítla přitom devět pozměňovacích návrhů, které do návrhu zákona přidali senátoři. Novelu musí ještě podepsat prezident. Přijetí novely umožní mimo jiné vypsat Českému telekomunikačnímu úřadu aukci na 4. mobilního operátora, respektive volné frekvence včetně tzv. digitální dividendy. ČTÚ má povinnost vypsat aukci do tří měsíců od nabytí účinnosti novely.

Tendru se tak reálně můžeme dočkat příští rok v létě. Aukce má zvýšit konkurenci na trhu a vést k výraznému poklesu cen. Srazit ceny na polovinu je cílem Jana Husáka z TOP09, předsedy Podvýboru pro elektronické komunikace a ICT průmysl. Co se ale týče práce politiků a schvalování, je dávno pět minut po dvanácté, jelikož nové předpisy EU o telekomunikacích měla ČR do vnitrostátního práva implementovat do 25. května 2011. Evropská komise už zaslala Praze vytýkací dopis a hrozí sankcemi.

Novela toho ale přináší mnohem více především v oblasti ochrany spotřebitele. Má zprůhlednit a zpřísnit smlouvy uzavírané s mobilními operátory, ukládá jim povinnost informovat zákazníka o podstatných změnách smluvních vztahů v jeho neprospěch, ale poskytovatelé služeb budou také muset poskytnout informaci o garantované kvalitě služby.

Zavádí také nové až stotisícové sankce pro fyzické osoby za šíření nevyžádaných obchodní sdělení a až 200 tisícové sankce za zlomyslné volání na tísňové linky, které musejí být dle novely zdarma.