Prodej osobních počítačů vzrostl ve čtvrtletí méně, než se čekalo

internet

internet

Prodej osobních počítačů ve druhém čtvrtletí rostl pomaleji, než se čekalo. Může za to slabá spotřebitelská poptávka v USA a Evropě a vysoký zájem o konkurenční tablety. Vyplývá to ze zpráv zveřejněných výzkumnými společnostmi Gartner a IDC.

Podle údajů firmy Gartner dodávky osobních počítačů ve druhém čtvrtletí stouply o 2,3 procenta na 85,2 milionu kusů. Firma však čekala růst až o 6,7 procenta. IDC uvedla, že prodej stoupl o 2,6 procenta na 84,4 milionu kusů. Podle jejích prognóz měl prodej vzrůst o 2,9 procenta. Firmy pro své výpočty používají odlišnou metodologii.

Podle agentur nejnovější čísla ukazují, že zlaté časy pro výrobce počítačů již skončily. Ještě loni mohli výrobci počítat s dvouciferným procentním růstem, letos však mohou v Evropě a USA očekávat ztráty, píše agentura DPA. Podle agentury Gartner je špatná situace zvláště v jižní Evropě, kde země bojují s obrovskými státními dluhy a spotřebitelé zde kvůli nejisté budoucnosti prudce omezili své výdaje. Rychlé zotavení zde Gartner nečeká. Jediným světlým bodem v Evropě jsou Francie a Německo.

Podle průzkumu k poklesu přispívá také rostoucí obliba tabletů a chytrých telefonů, kvůli kterým prodej klasických osobních počítačů rostl jen na rozvíjejících se trzích. „Vzhledem k humbuku kolem počítačových tabletů, jako je iPad, jsou obchodníci velmi obezřetní při objednávání osobních počítačů,“ uvedla analytička Gartneru Mikako Kitagawová. Raději tak podle ní uvolňují prodejní plochy pro tablety, u kterých na trhy přichází stále více nových modelů. Největším výrobcem počítačů zůstal Hewlett-Packard (HP). Druhý skončil Dell. Další příčky patří čínské společnosti Lenovo a tchajwanskému Aceru.