Prodeje tabletů překonají odhady. Roste podíl Androidu oproti iPadu

tablety, Apple, Samsung

tablety, Apple, Samsung Zdroj: profimedia.cz

Tabletů se letos prodá více, než se původně očekávalo, minimálně podle odhadů analytické společnosti IDC. Ta ve své poslední zprávě odhaduje, že se v roce 2012 po celém světě prodá více než 122 milionů těchto zařízení oproti původně očekávaným 117 milionům. Narostly také odhady na příští rok – IDC očekává přes 172 milionů prodaných kusů oproti původním 166 milionům.

„Tablety nepřestávají fascinovat uživatele a díky tomu, že se trh pohybuje směrem k menším velikostem displeje a nižším cenám, budou čísla ve čtvrtém čtvrtletí nad očekáváním,“ popisuje analytik IDC Tom Mainelli.

IDC zároveň upravilo odhadované podíly tabletových operačních systémů s tím, že by Apple měl postupně své výsadní postavení ztrácet na úkor Androidu a v pozdějších letech také Microsoftu. Podíl tabletů se systémem od Googlu by měl v letošním roce narůst na 42,7 procenta z loňských bezmála 40 procent, a Apple se mírně propadne z více než 56 procent na 53,8 procenta.

Tablety s různými verzemi Windows mají tento rok ovládnout pouhá 2,9 procenta trhu, což je meziroční růst o 1 procento, a v roce 2016 by jejich podíl měl narůst až na hodnotu přesahující 10 procent. Microsoft má růst na úkor obou současných vládnoucích platforem.

Apple má být stále první

„Rozsah a vliv tabletů s Androidem začíná mít podobný efekt, jako se tomu s tímto systémem stalo u chytrých telefonů,“ počítá IDC. Levná dotyková zařízení s Androidem mají údajně hrát důležitou roli v rozvojových zemích a naopak dražší zařízení od výrobců jako Samsung, Asus nebo Lenovo mají dosahovat vyšší kvality za zajímavé ceny.

„Tablety s Androidem si získávají pozornost na trhu díky solidním produktům od Googlu, Amazonu, Samsungu a dalších,“ říká Tom Mainelli. Zároveň dodává, že díky vydání iPadu mini a nové verze klasického iPadu očekává silnou předvánoční poptávku o produkty Applu. Za první 3 dny dostupnosti na trhu se těchto nových zařízení prodaly 3 miliony kusů.

Menší verze iPadu je ostatně podle mnoha analytiků reakce na různorodost tabletů s Androidem a skutečnost, že Apple kvůli tomu ztrácí tržní podíl. Vlivem toho se Applu od září tohoto roku propadla hodnota akcií o 22 procent.

Apple si má vedoucí pozici udržet a poroste Microsoft.Apple si má vedoucí pozici udržet a poroste Microsoft. | IDC

Podle IDC by si Apple nicméně měl prvenství v budoucnu udržet. Odhady mluví o tom, že v roce 2016 bude vlastnit 49,7 procenta trhu, zatímco Androidu bude patřit přesně o 10 procent trhu méně a Microsoftu 10,3 procenta. Dlouhodobé odhady ale vždy nejsou úplně přesné. IDC například už dříve odhadovalo, že podíl Windows Phone v oblasti chytrých telefonů v roce 2015 překoná hranici 20 procent. Poslední zpráva ale tvrdí, že Microsoft získá do roku 2016 pouze 11,4 procenta.

Oblast „osobních digitálních zařízení“, která v sobě kombinuje všechna zařízení od chytrých telefonů, přes tablety až po klasické počítače, se rovněž proměňuje. měl Microsoft ještě před 4 lety podíl 66 procent a Apple 6 procent, kdežto letos už má Apple procent 20, Google 40 a 30 procent Microsoft.

Zatímco trh s tablety roste, ten počítačový se . Podle iSuppli se letos propadne poprvé za 11 let a IDC a Gartner zase hlásí, že se prodeje počítačů a notebooků v posledním čtvrtletí meziročně propadly o 8 procent, což je největší výkyv od roku 2001. V Česku se v posledních měsících . Tato situace se odráží také na finančních výsledcích firem jako Microsoft a Intel.