Qualcomm obvinil Apple z krádeže obchodních tajemství

Qualcomm

Qualcomm Zdroj: profimedia.cz

Americký výrobce čipů Qualcomm obvinil technologickou společnost Apple, že ukradla jeho obchodní tajemství a poskytla je konkurentovi Intel. Údajně tak chtěla umožnit Intelu vylepšit jeho čipy, aby je mohla používat místo čipů od Qualcommu. Informuje o tom agentura Reuters.

"Nezákonné využívání cenných obchodních tajemství Qualcommu s cílem pomoci konkurentovi dohnat náskok nás nenapravitelně poškozuje a nesmí pokračovat," řekl televizi CNBC hlavní právní zástupce Qualcommu Donald Rosenberg.

Qualcomm podle CNBC usiluje o to, aby soud obvinění zařadil do dříve vznesené žaloby, v níž firma viní Apple z porušení dohody, kterou podepsal, když se stal zákazníkem Qualcommu.

Apple je výrobcem chytrých telefonů iPhone. Qualcomm do těchto telefonů dodával čipy pomáhající k připojení k bezdrátovým datovým sítím. Od sedmé generace iPhonů však Apple tyto čipy v některých modelech začal nahrazovat produkty od konkurenta Intel, píše agentura Reuters.

Firmy Qualcomm a Apple již delší dobu vedou soudní bitvu ohledně práv v oblasti duševního vlastnictví. Apple začátkem loňského roku obvinil Qualcomm z příliš vysokých licenčních poplatků, na což Qualcomm reagoval obviněním Applu z porušování patentů.