Radiokomunikace zkoušejí placenou zemskou televizi

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Další malý milník digitalizace je tady. České Radiokomunikace včera spustily zkušební čtyřměsíční provoz placeného zemského televizního vysílání. Testy se uskuteční v síti pokrývající Prahu a její okolí z žižkovského vysílače pro zhruba stovku vybraných subjektů. Kdy by se mohlo placené zemské televizní vysílání spustit v řádném, komerčním provozu, to je ale zatím podle vedení společnosti těžké stanovit. Odhadem by to mohlo trvat několik let.

Ve zkušebním vysílání lze teď naladit Film Europe v HD rozlišení a Eurosport ve standardním rozlišení. S dalšími zájemci včetně Novy firma jedná.

„Hlavním důvodem testů je, že indikujeme poměrně velký zájem televizních stanic a výrobců obsahu a dalších firem o vstup na trh placené televize, která by byla šířena terestrickou cestou,“ uvedl hlavní manažer pro rozvoj služeb a strategii ČR a Marcel Procházka. Dalším důvodem je, že v České republice je nejnižší podíl placené televize včetně satelitní a kabelové v Evropě, a to 37 procent.

V sousedním Polsku je to přitom 84 procent, na Slovensku 77 procent a v Rakousku dokonce 99 procent. Zkušební vysílání probíhá ve standardu DVB-T2, jenž by měl časem nahradit současný DVB-T. Výhodou nového standardu je, že se do něj vejde více programů ve vysokém rozlišení, a také řada interaktivních aplikací, které umožní propojit televizní a internetový obsah.

Pařízek startuje třetí program
Televizní skupina hudebníka Radima Pařízka se rozroste na tři programy. V pondělí začne vysílat nová stanice TV Rebel zaměřená zejména na rockovou hudbu. Ve stejný den změní jméno nynější TV Pohoda na TV Relax. Do skupiny také patří Retro Music TV. Relax a Rebel budou vysílat v digitální zemské síti 4, Retro v regionální síti 7.