Regiony jednají o vzniku druhé „Primy“

VTV1

VTV1 Zdroj: Kolaz E15

V Česku by mohla zakrátko vzniknout celoplošná televize sestavená ze sítě regionálních stanic. O této možnosti nyní jednají čtyři malé subjekty sdružené v Asociaci krajských televizí, tedy TV Metropol, Polar, Genus Plus a chystaná televize VTV1. „Ano, potvrzuji jednání, uvažujeme o programové výměně. Má to velký potenciál,“ naznačil spolumajitel TV Metropol Jiří Němeček.

Otevřená je zatím otázka, zda by celá síť vysílala pod novou značkou, či zda by si každá stanice nechala vlastní brand a od ostatních jen přejímala část obsahu. „Jsou to všechno možnosti, zatím je vše příliš čerstvé. Jasněji by mělo být do prázdnin,“ řekl další ze spolumajitelů TV Metropol Marek Vítek.

Asociace dostala podle zdrojů deníku E15 nabídku od Českých Radiokomunikací na pozici v třetí digitální síti, kterou vlastní. Nyní se vedou intenzivní jednání o souhrnné ceně za vysílání pro celou síť. Ta se pohybuje v řádu desítek milionů korun.

„Radiokomunikace průběžně jednají se všemi společnostmi, které mají zájem vysílat prostřednictvím třetího multiplexu, jenž dovoluje i regionální členění vysílání. S ohledem na obchodní tajemství nemůžeme probíhající jednání komentovat,“ reagoval manažer pro rozvoj služeb a strategie Českých radiokomunikací Marcel Procházka.

Pokud by regionální televize na nabídku radiokomunikací kývly, dokázaly by pokrýt značnou část republiky. Metropol TV vysílá v Praze a ve středních Čechách, Polar na Ostravsku, Genus Plus na Liberecku a VTV1 by měla pokrýt východní Čechy.

Podobně vznikla televize Prima, tehdy Premiéra. Ta začínala v roce 1994 jako pražská stanice. Na celostátní pokrytí se dostala až díky frekvencím regionálních televizí, které nebyly schopny samy naplnit celodenní vysílání. Regionální studia se s Primou dělila o frekvence a na oplátku získala „okna“ na Primě, která plnila vlastními pořady.

Tento souběh licencí by vypršel v roce 2018. Na počátku letošního roku si však FTV Prima vyměnila licenci, čímž regionální televize, zejména ze sítě RTA miliardáře Jiřího Šmejce, odstřihla od vysílání.