Rusové mají svůj vlastní TikTok, Gazprom spustil Yappy

Rusko má alternativu TikToku.

Rusko má alternativu TikToku. Zdroj: Yappy

TikTok se dostal v Rusku do potíží.
TikTok se dostal v Rusku do potíží.
Yappy spustila společnost Gazprom-Media, odnož plynárenského gigantu.
Nejpopulárnější sociální sítí v Rusku zůstává Vkontakte.
5
Fotogalerie

Rusko v rámci snahy zbavit se závislosti na zahraničních technologiích a digitálních službách nabídlo mladým aplikaci pro vytváření a sdílení videí Yappy. Tento týden ji spustila společnost Gazprom-Media, odnož plynárenského gigantu Gazprom. Platforma má být konkurentem populárního TikToku, píší The Moscow Times.

Aplikace Yappy má velmi podobné funkce jako jeho čínský konkurent, je založená na myšlence sdílení krátkých videoklipů o maximální délce jedné minuty. K dispozici je pro Android i iOS. Tvůrci předpokládají, že přitáhne zejména mladé ve věku 13-14 let.

Společnost Gazprom-Media, která už vlastní Rutube, tedy obdobu YouTube, oznámila záměr vytvořit aplikaci už loni. Letos v září odstartoval její test, jehož se zúčastnilo několik stovek bloggerů.

Investice roku 2021: Komodity, akcie, kryptoměny i dluhopisy

Video placeholde
• Videohub

TikTok se po boku amerických technologických gigantů v Rusku dostal pod vládní tlak. Velkým důvodem nelibosti bylo, že provozovatel aplikace odmítl odstranit videa vyzývající k návštěvě protestů na podporu vězněného předáka opozice Alexeje Navalného. TikTok za to dostal i pokutu od moskevského soudu.

Minulý týden cenzurní úřad Roskomnadzor zveřejnil seznam zahraničních firem, po kterých v rámci snahy o jednodušší regulaci požaduje, aby měly do konce roku 2021 oficiální zastoupení na ruské půdě. TikTok mezi nimi figuruje.

Čínská aplikace patří se čtyřiceti miliony uživatelů měsíčně mezi pět nejpopulárnějších platforem sociálních sítí v zemi. Se sedmdesáti miliony uživatelů vede podle analytické společnost Mediascope VKontakte, tedy ruská obdoba Facebooku.