Samsung míří na trh se svými "chytrými" hodinkami Galaxy Gear

Samsung

Samsung Zdroj: ctk

Samsung dnes rozšíří řady výrobců chytrých hodinek se svými Galaxy Gear. Trhu s hodinkami předpovídají analytici rychlý vzestup. Zatímco loni byl celosvětový prodej 330 tisíc kusů, příští rok by jich mělo být mezi lidmi pět milionů, tvrdí společnost Canalys.

Jihokorejský výrobce elektroniky Samsung Electronics se dnes chystá představit své „chytré“ náramkové hodinky Galaxy Gear. Premiéra hodinek se uskuteční během prvního novinářského dne nejvýznamnějšího evropského veletrhu zábavní a spotřební elektroniky IFA v Berlíně.

Hodinky budou podle některých zdrojů vybaveny barevným dotekovým displejem s úhlopříčkou 2,5 palce (6,3 centimetru), kamerou a reproduktorem. Vzhledem k velikosti displeje budou tyto hodinky údajně umožňovat ovládání prsty, důvěrně známé uživatelům chytrých mobilních telefonů, nebude ale prý možné psát na nich text. Operační systém Android by měl umožňovat propojení s chytrými telefony Samsung Galaxy. Zařízení prý bude vybaveno senzorem, který pozná, kdy se uživatel na hodinky podívá.

Podle odborníků hodinky pravděpodobně nebudou umožňovat přímé připojení k internetu, prostřednictvím technologie Bluetooth je ale bude možné propojit s chytrým telefonem či tabletem.

Mezi nejlákavější funkce telefonu bude podle listu The Guardian patřit zobrazování textových zpráv a jmen volajících z chytrého telefonu, který tak uživatelé nebudou muset pokaždé vytahovat z kapsy či zavazadla.

Apple představí chytré hodinky příští rok

Na chytrých hodinkách pracuje rovněž americký konkurent Apple, ten je ale zřejmě představí až v příštím roce. Jeho hodinky iWatch by podle některých zdrojů měly umožňovat připojení k internetu. Podle zdrojů agentury Bloomberg firma vytvořila zhruba stočlenný tým, který pracuje „na zařízení podobném náramkovým hodinkám, které by mohlo vykonávat některé funkce, jež nyní nabízejí telefony iPhone a tablety iPad.

Na technologii spojující funkce hodinek a chytrého mobilního telefonu pracují i další konkurenti. Na trhu jsou již nyní dostupné různé typy chytrých hodinek od menších výrobců, zájem spotřebitelů o tyto produkty je ale zatím omezený. Společnost Pebble Technology například prodává hodinky, které se synchronizují s mobilním telefonem a vibracemi upozorňují spotřebitele na příchozí hovory, SMS zprávy či e-maily.

Počítačová zařízení, která by se mohla nosit na těle, jsou považována za možný zdroj nového růstu pro výrobce jako Apple a Samsung, jejichž chytré telefony již ztrácejí schopnost ohromit zákazníky.

Google má svoje Google Glass

Internetový gigant Google nyní například testuje počítačové brýle Google Glass, které nabízí řadu podobných funkcí, jako mají smartphony. Na rozdíl od chytrých telefonů však nebudou reagovat na dotyk na displeji, nýbrž na hlasové pokyny. Brýle jsou na obrubě nad pravým okem vybavené i skrytou kamerou a malou obrazovkou.

Brýle Google Glass by se měly začít sériově vyrábět nejdříve v příštím roce. Zatím dostali tyto brýle k dispozici pouze někteří vývojáři softwaru, novináři a vybraní testovací uživatelé.

Google navíc o víkendu potvrdil, že koupil firmu WIMM, která se specializuje na chytré hodinky. List Wall Street Journal již v červnu uvedl, že Google vyvíjí hodinky založené na systému Android.