Samsung prodává 500 telefonů za minutu, čeká rekordní zisk

Samsung Galaxy S III

Samsung Galaxy S III

Samsung čeká za čtvrté čtvrtletí další rekordní zisk. Jihokorejský gigant nyní podle odhadů prodává v průměru až 500 telefonů za minutu, což nemá obdoby. Provozní zisk Samsungu se vytrvale zvyšuje už od posledního čtvrtletí 2011. Od té doby Samsung ve výrobě smartphonů předstihl konkurenční Apple a ve výrobě klasických telefonů finskou Nokii.

Samsung v pravidelné aktualizaci výhledu hospodaření uvedl, že jeho provozní zisk za čtvrté čtvrtletí se bude pohybovat kolem 8,8 bilionu wonů (asi 162 miliard korun), což by byl meziroční nárůst až o 89 procent a lepší výsledek, než s jakým počítají analytici. Kompletní výsledky hospodaření včetně čistého zisku firma zveřejní na konci ledna.

Analytici se domnívají, že až 70 procent provozního zisku ve čtvrtletí zajistila mobilní divize, tedy ta, která vyrábí a prodává tablety a smartphony. Samsung má jinak širokou škálu výrobků, vyrábí třeba i počítačové čipy, chladničky nebo televizory.

Zatímco Samsung boduje, rivalové jako je Research In Motion, HTC anebo zmíněná Nokia trpí ztrátou tržního podílu a poklesem celkové ziskovosti. Analytici odhadují, že Samsung ve čtvrtém čtvrtletí odeslal distributorům minimálně 60 milionů smartphonů, což by byl proti předchozímu čtvrtletí nárůst asi o deset procent.

V září Samsung uvedl na trh smartphone galaxy Note II, což je relativně velký telefon s úhlopříčkou displeje 5,5 palce (asi 14 cm) nazývaný „phablet“. Tento model, který se dodává i s digitálním perem, Samsungu podle analytiků pomohl udržet si dominantní podíl na trhu v klíčovém předvánočním období. V této době zpravidla vrcholí souboj mezi Applem a Samsungem, protože právě kolem Vánoc se mobilních přístrojů prodá nejvíc.

Za celý loňský rok akcie Samsungu stouply o 44 procent, čímž překonaly Apple s růstem o 31 procent.

Vývoj akcií Samsungu za posledních 5 let

Vývoj akcií Samsungu za posledních 5 letVývoj akcií Samsungu za posledních 5 let | Yahoo

Zbrzdí letos růst?

Série pěti po sobě jdoucích rekordních čtvrtletí by ale mohla letos skončit, míní část analytiků.

„Investoři mají trochu obavy, jestli může tažení Samsungu vydržet a v prvním letošním pololetí nezbrzdí. Není pravděpodobné, že si trh smartphonů udrží takto silný růst. Rozvinuté země se blíží nasycení, i když v rozvojových zemích poptávka stále je,“ poznamenal pro Reuters Kim Sung-soo z LS Asset Management.

Samsung ale umí velmi dobře pokrýt co nejširší pole uživatelů. Minulý rok poslal na trh 37 různých modelů chytrých telefonů, suverénně nejvíc ze všech výrobců. Navíc se v současnosti daří sektoru čipů, což by se mělo na hospodaření firmy příznivě odrazit.