Sarbu odchází z vedení CME, akcie zamířily vzhůru

Adrian Sarbu

Adrian Sarbu Zdroj: ctk

Adrian Sarbu rezignoval na funkci generálního ředitele a prezidenta mediální skupiny Central European Media Enterprises (CME). Zpráva přichází několik týdnů poté, co vlastník televize Nova oznámil prudký nárůst pololetní ztráty.

O důvodech rezignace se CME nezmiňuje a lze tak jen spekulovat, zda souvisí se špatnými výsledky CME v loňském a letošním roce. „Jsem hrdý na to, že jsem byl součástí CME po téměř 20 let a že jsem stál za úspěchem společnosti v obtížných dobách. Má mise v CEM byla dokončena,“ prohlásil Sarbu, byl považován za jednoho z nejvlivnějších manažerů tuzemské mediální scény. Odstupující šéf zůstane zaměstnancem firmy do začátku příštího roku, aby zajistil „řádné předání funkce“. CME dočasně povede člen představenstva Duco Sickinghe.

„Domníváme se, že změna na postu generálního ředitele nepřinese významné změny ve směřování firmy. Změna cenové politiky a restrukturalizace firmy byly iniciovány za podpory největšího akcionáře Time Warner, a budou tak podle nás pokračovat i s novým ředitelem,“ komentoval změny pro ČTK analytik J&T Banky Pavel Ryska. Krátkodobá reakce trhů ale podle něj bude pozitivní, protože „působení Adriana Sarbu bylo spojeno s komplikovaným obdobím v historii firmy a rovněž s jeho častými prodeji akcií společnosti, což bylo investory vnímáno negativně“.

Podle analytika J&T Banky bude nyní důležité sledovat, zda se nástupcem Sarbua stane člověk z vedení největšího akcionáře Time Warner. „Trh by informaci vnímal jako potvrzení zájmu Time Warner o CME a mohl by reagovat pozitivně,“ uvedl Ryska.

Začal jako režisér, pokračoval jako ministr kultury

Rodák z rumunského Brašova Sarbu byl původní profestí filmový režisér, během 80. a začátku 90. let natočil přes 150 krátkých filmů včetně dokumento o rumunské revoluci v roce 1989. Po převratu se stal ministrem kultury, prosadil nový audiovizuální zákon a umožnil zakládání soukromých televizních stanic.

Po revoluci Sarbu založil produkční společnost Mediapro a informační agenturu Mediafax. V roce 1993 založil televizní stanici Pro TV, do které o dva roky později vstoupila právě CME. V roce 2007 Sarbu postoupil na pozici provozního ředitele celé CME, o dva roky později se stal prezidentem a generálním ředitelem. Letos v dubnu mu přitom CME prodloužila kontrakt, který měl končit letos v prosinci, až do konce roku 2016.

Yahoo Finance letos informovala, že pokud by se firma rozhodla ukončit kontrakt dříve nebo ho neprodloužila, dostane Sarbu odstupné od 3,6 milionu do 5,4 milionu dolarů, v závislosti na době ukončení dohody. Místo odstupného mohla firma také jmenovat Sarbua šéfem rumunských operací. Sarbu dosud vlastní 2,4 milionu akcií firmy, což představuje necelá dvě procenta podílu.

Šéf odchází, akcie rostou

CME v prvním pololetí prohloubila ztrátu na 150 milionů dolarů (asi 2,9 miliardy korun). Výsledky v letošním roce souvisejí s novou obchodní politikou Novy, která je co se týče příjmů a zisku hlavní stanicí CME. Nova od ledna zrušila slevy, zdražila měsíční ceny za reklamu a v prvních měsících roku proto zaznamenala odchod některých největších inzerentů. Také v loňském roce CME zaznamenala ztrátu, a to ve výši 546,4 milionu dolarů (zhruba 10,7 miliardy korun), což je trojnásobně více než o rok dříve.

Akce CME na pražské burze zamířily v reakci na Sarbuův odchod vzhůru, během dneška posílily přibližně o sedm procent na 81 korun za akcii. Na burze Nasdaq zatím akcie během obchodování před otevřením trhu klesaly.

Akcie CME během posledních 12 měsícůAkcie CME během posledních 12 měsícůAkcie CME během posledních 12 měsíců | E15