Server WikiLeaks se draží za 25 tisíc dolarů

WikiLeaks, ilustrační foto

WikiLeaks, ilustrační foto

Slavný server, který vydal četná diplomatická tajemství americké administrativy, je od pondělního rána v dražbě na eBayi. Aktuální cena přesahuje 25 tisíc dolarů (téměř 500 tisíc korun). Nového majitele bude mít už zítra odpoledne.

Server Dell PowerEdge R410, jehož obsah před třemi lety výrazně zasáhl do globální politiky, na aukční síni vystavila švédská hostingová firma Bahnhof. Právě tato společnost bránila hackerům, aby se důležitých dat WikiLeaks během posledních tří let zmocnili. Nabourat se do serveru bylo více než žádoucí především pro americkou vládu po té, co na něm bylo zveřejněno video se střelbou do civilistů v Bagdádu nebo informace o vězních z Guantánama, uvádí CNN.

„Je to více než stroj, je to symbol svobody internetu,“ prohlásil šéf Bahnhofu Jon Karlung v rozhovoru pro CNN s tím, že výtěžek z prodeje serveru by měl jít na podporu organizací Reportéři bez hranic a Nadace 5. července.

Žádná data, jen kus plechu

Zájemci však nemohou očekávat nic než patnáctikilový kus plechu, uvedla CNN. Na serveru žádná data nezůstala. Všechna byla přemazána a pro jistotu pětatřicetkrát přepsána.

Vzhledem k aktuální aféře Edwarda Snowdena a NSA si Karlung nepřeje, aby se server dostal do rukou právě amerických bezpečnostních agentur. „Byl bych radši, kdyby server zísjkal někdo, kdo spíš chrání svobodu slova,“ dodal Karlung. Sám věří, že se podaří vybrat částku přesahující 50 tisíc dolarů.

WikiLeaks jsou bez peněz, zastání hledají těžko