Software Microsoftu už neláká. Poptávka po Office klesá, neoslnily ani Windows

Microsoft Store v USA

Microsoft Store v USA Zdroj: profimedia.cz

Microsoft ve druhém fiskálním čtvrtletí vydělal meziročně o čtyři procenta méně. Za propadem zisku na 6,4 miliardy dolarů (asi 122,7 miliardy korun) stojí slabší zájem o kancelářský program Office. Prodej nového operačního systému Windows 8 byl solidní, i když podle expertů nijak oslnivý.

Výsledek ostře kontrastuje se situací v 90. letech, kdy byl Microsoft nezpochybnitelným králem počítačového softwaru a každá nová verze Windows katapultovala tržby i zisk. To už dnes neplatí, zájem o mobilní přístroje vytvořil nové ikony, kterými jsou především Apple a Google.

„Nic nenasvědčuje tomu, že by Windows 8 byl trhákem,“ upozornil analytik Andrew Bartels ze společnosti Forrester Research. „Proti minulosti, kdy každý nový operační systém znamenal skok v tržbách, teď nic takového vidět není,“ dodal. Divize Windows přesto dokázala zvýšit tržby o 24 procent.

Finanční závěr z uplynulého čtvrtletí byl napjatě očekáván. Měl totiž ukázat, jak zákazníci zareagují na nový Windows Phone 8 a tablet Surface, které jsou spolu Windows 8 klíčovými součástmi prolamovaného přerodu firmy. Microsoft ale nezveřejnil prodeje ani jednoho ze dvou zařízení, která se snaží napodopobit úspěch Applu s iPhonem a iPadem.

Akcie Microsoftu v posledních 5 letechAkcie Microsoftu v posledních 5 letechAkcie Microsoftu v posledních 5 letech | bruner@mf.cz

Akcie Microsoftu v reakci na výsledky oslabily o 1,5 procenta na 27,23 dolarů. Zůstávají tak v blízkosti ročního minima, v průběhu roku se ale kurz pohyboval ve velmi úzkém pásmu od zhruba 26 do 33 dolarů.

Zisk na akcii činil 76 centů, a snížil se tak z předchozích 78 centů, kde byl před rokem. Mírně ale překonal odhady analytiků, kteří v anketě agentury Reuters v průměru čekali pokles na 75 centů na akcii. Tržby ale v souladu s očekáváním o tři procenta vzrostly a činily 21,5 miliardy dolarů (asi 412,2 miliardy korun).