Softwarový Dell už se rýsuje. Firma koupila AppAssure

John Swainson, Dell Software Group

John Swainson, Dell Software Group

Krátce po oznámení budování softwarové divize Dell oznámil první akvizici, která v rozvoji nové strategie pomůže.

Budovaná pomalu začíná dostávat reálné obrysy. Nově angažovaný šéf John Swainson má během několika následujících měsíců nastavit strategii jeho sekce Software Group a zároveň výrazně promlouvá do akvizičních plánů. Jedním z prvních hmatatelných výsledků je oznámená akvizice společnosti AppAssure.

Uzavřený obchod zapadá do dlouhodobých plánů Dellu. Firma by se ráda začala zaměřovat na byznys s vyšší marží a hodlá se tak od hardwaru více přesouvat k softwaru a službám. Akvizice AppAssure má být dalším krokem, jak toho dosáhnout. Technologie AppAssure umožňuje zálohování a replikaci dat v cloudovém prostředí a zároveň zvládá převod aplikací z klasických serverů do datových center fungujících na cloudu.

„V praxi to bude fungovat tak, že koupené technologie AppAssure umožní zákazníkům Dellu bezproblémově přesouvat a replikovat data skrze naše existující platformy,“ říká o obchodu šéf serverových řešení Dellu Brad Anderson. Tato skutečnost tak poukazuje na to, jak Dell hodlá software využívat – úzce ho propojit s vlastním hardwarem. Konkrétně AppAssure bude přímo propojeno se storage systémy jako Compellent, EqualLogic a prakticky celou architekturou FluidData.

Chytré a slibné akvizice

Dell už má kompletní portfolio storage systémů, které nyní mezi sebou mohou „beze švu“ komunikovat. Firmu to přitom stálo o mnohem méně peněz, než kolik za sestavení serverů pro ukládání dat vynaložilo konkurenční HP. Hewlett-Packard se ostatně v loňském roce snažil rovněž o přechod od hardwaru k softwaru. Po příchodu Meg Whitman se ale firma opět přeorientovala zpět k železu. Zajímavostí je, že součástí představenstva AppAssure je také Bill Veghte, který v HP .

Šéf Dell Software Group John Swainson formuje divizi, která má firmu posunout blíže k byznysu s vyšší marží.Šéf Dell Software Group John Swainson formuje divizi, která má firmu posunout blíže k byznysu s vyšší marží.

Částka, kterou Dell za AppAssure zaplatil, nebyla zveřejněna. Dá se ale předpokládat, že nebyla nikterak závratně vysoká. Strategií firmy je nakupovat levné technologie s potenciálem. „Opět jsme koupili mladou, ale zajímavou technologii,“ potvrzuje tuto skutečnost Ondřej Bačina z českého Dellu. V krátkém vyjádření pro Živě.cz a E15.cz zároveň podotknul, že trh očekával spíše akvizici konkurenční společnosti CommVault, jejíž akcie pod těmito spekulacemi výrazně rostly. Po oznámení odkupu AppAssure začaly cenné papíry CommVault klesat.

AppAssure je světová jednička pro zálohování virtuálního i fyzického serverového prostředí a až doposud byla v soukromém vlastnictví. Firma vznikla v roce 2006 a už 19 měsíců v řadě vykazuje růst příjmů a zisku. Jen za rok 2011 vzrostly její příjmy o 194 procent. To jenom opisuje růstovou křivku generovaných a ukládaných dat. Všech 230 současných zaměstnanců AppAssure přejde pod křídla kupujícího a Dell má plány do nové sekce investovat značné finanční částky kvůli dalšímu rozvoji a inovacím.