Španělé zadrželi Nizozemce kvůli masivnímu internetovému útoku

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: microsoft

Španělské úřady zadržely Nizozemce, podezíraného ze spojitosti s kybernetickým útokem, který experti označují za největší v dějinách internetu. Oznámila to nizozemská prokuratura. Terčem útoku se minulý měsíc stala skupina, která blokovala na internetu spamy.

Muž byl zadržen ve čtvrtek v Barceloně na základě evropského zatykače. Nizozemská prokuratura podle agentury AP označila 35letého podezřelého pouze iniciály S.K. Úřady také zajistily počítače a mobilní telefony.

Podle vyjádření prokuratury je muž podezřelý z „bezpříkladně závažných útoků na neziskovou organizaci Spamhaus“. Ta pomáhá e-mailovým servisům blokovat spamy a další nevyžádanou poštu. Za tím účelem udržuje databázi serverů, o nichž je známo, že se používají k rozesílání spamů.

Při útoku byl využit postup, který velkým množstvím zasílaných dotazů zahltí napadený web a snaží se jej vyřadit z provozu. Útok tehdy zpomalil tok dat na spřízněných sítích a spustil rozsáhlé policejní vyšetřování.

Britský zpravodajský server BBC napsal, že zadrženým mužem by mohl být Sven Kamphuis, což je majitel a manažer nizozemského poskytovatele webového prostoru Cyberbunker. Společnost v minulosti prohlásila, že bude sloužit jako takzvaný hostitel pro všechno, kromě dětské pornografie a materiálů spojených s terorismem.