Společnost Intel čeká těžký rok

Budova Intelu. (Foto: Profimedia)

Budova Intelu. (Foto: Profimedia) Zdroj: Profimedia

Nejznámějšího výrobce počítačových čipů, který vyrábí procesory pro 80 procent prodaných stolních počítačů, nečeká lehké období.

Společnost totiž zaspala raketový nástup tabletů, které zůstávají i stále v hledáčku zákazníků a jejichž prodej i letos podle odhadů analytiků významně poroste (některé odhady hovoří o dvojnásobku prodaných zařízení).

Podíl Intelu je na tomto trhu několik milionů ročně, což není povzbudivá zpráva ve chvíli, kdy Apple zveřejnil, že jen během druhého čtvrtletí prodal 17 milionů kusů iPadů. A ačkoli podle analytiků z IHS iSuppli i v následujících letech trh s chytrými telefony, počítači a tablety poroste, podíl procesorů Intelu v nich poklesne z 35 procent na 29 procent.

Drtivá většina tabletů je totiž osazena některým z procesorů postavených na platformě ARM. Tu vyvinula firma ARM Limited, která procesory posléze přestala vyrábět a aktuálně je pouze navrhuje a prodává licence pro jejich výrobu. Na základu procesoru této firmy stojí například čip nVidia Tegra 3, který ve svých tabletech využívají společnosti Acer, ASUS, Fujitsu, Toshiba nebo Sony. A na bázi ARM stojí i procesor Apple A5X, který najdete v iPadu, iPhonu 4S i Apple TV.

Na konferenci Intel Developer Forum v San Francisku produktový ředitel společnosti Intel David Perlmutter prohlásil, že Intel snížil spotřebu energie při nečinnosti počítače v nové generaci mikroarchitektury Haswell více než dvacetkrát oproti druhé generaci. Jenže je potřeba počítat s tím, že nová řada procesorů se objeví až na podzim roku 2013.

V souvislosti s blízkým startem Windows 8 tak Intel sází na novou generaci procesoru Intel Atom, která se podle Intelu objeví na trhu 'v dohledné době'. Jenže i když se nové procesory pravděpodobně objeví souběžně se startem Windows 8 v říjnu, stále budou vyžadovat více energie než řešení od ARM. A bezproblémová nemusí být ani sázka na spolupráci s Microsoftem. Nový systém totiž bude muset ukrajovat podíl na trhu, kde spolu soupeří platforma iOS od Apple a Android společnosti Google a mezi nimi je Windows Phone chudý příbuzný.