Start malajsijského tabletu se příliš nepodařil. Je drahý

počítač, Malajsie

počítač, Malajsie Zdroj: profimedia.cz

V mocné konkurenci gigantů Apple a Samsung se malajsijská firma MalTechPro neohroženě pustila do výroby vlastního tabletu pro místní trh. Sedmipalcový přístroj 1Malaysia Pad používá operační systém Android Gingerbread. Počáteční prodejní cena přístroje činí 320 dolarů, což je o 65 méně, než stojí iPad 2 od Applu a o 48 dolarů méně, než za kolik se prodává Samsung Galaxy Tab 10.1.

Podle výrobce, kterým je společnost MalTechPro, dokáže malajsijský tablet konkurovat zavedeným výrobkům, protože umožňuje nastavit si a vytvářet vlastní aplikace. To může být zajímavé hlavně pro firmy, které tablety nakupují ve velkém.
Podle společnosti GfK je Malajsie největším trhem s tablety v jihovýchodní Asii – vloni se jich prodalo za 374 milionů dolarů.

Kromě samozřejmostí, jako jsou třímegapixelový fotoaparát nebo wi-fia 3G, podporuje malajsijský tablet 1MPad také v zemi oblíbenou komunikační aplikaci 1Malaysia pro posílání videí a fotografií zdarma. Tohle lokální specifikum ho také zvýhodňuje.

Firmu MalTechPro teď čeká to nejtěžší: přesvědčit svět, že stojí za to její tablet mít. Počáteční reakce byla spíše chladná, a to hlavně kvůli poměrně vysoké ceně. Za nový tablet nemá cenu utrácet peníze, napsal hlavní hodnotící server lowyat.net. Tablet je „skvělým kuchyňským prkýnkem“, napsal na fóru například student M Raef.

„Pokud by Steve Jobs ještě žil, při pohledu na tenhle odpad by se nepřetržitě smál,“ napsal hodnotitel Ikram Harzany na serveru Jekatrend. Technologický dogger Joshua Wong pak soudí, že by malajsijský tablet měl stát třetinu své ceny. A to hlavně proto, že funguje na starší verzi Android Gingerbread 2,3. Nejnovější verze má přitom už číslo 4,04.

Jackie Loi, studentka z Kuala Lumpuru, si myslí, že může jít o podfuk zamířený na studenty. Firma MalTechPro se netajila, že přístroj cílí hlavně na studenty, kterým je prodá se slevou. Zároveň slibovala zlepšení počítačové gramotnosti mezi Malajsijci.

Někteří odborníci pojali podezření, že nový tablet je jen prezentován jako malajsijský, ale ve skutečnosti se vyrábí v Číně. Malajsijci jsou navíc nedůvěřiví vůči produktům s vládní podporou nebo od firem napojených na vládu. A 1Malaysia je politickým sloganem premiéra Najiba Abdula Razaka z vládnoucí strany BN-Umno. Zlí jazykové proto žertují, že 1MPad přehrává pouze hudbu Umno a spořiče obrazovky lidem připomínají, aby volili BN.

Čtěte také:

Microsoft má vlastní tablet Surface, zaútočit chce na iPad

Tablet nebo čtečku už má 5,5 procenta lidí

Sony odchází z Maďarska do Malajsie

Šéf MalTechPro Sohaimi Shahadan se brání, že i když je členem Umno, 1MPad není protekční projekt. A trvá na tom, že se 1MPad vyrábí v místní továrně v Selangoru. První várka pěti tisíc přístrojů má přijít do obchodů tento měsíc.

Tablety po thajsku

V sousedním Thajsku podepsala vláda premiérky Yingluck Shinawatrové smlouvu s čínskou firmou Shenzen Scope o nákupu milionu tabletů za 32,8 milionu dolarů. Tablety chce vláda rozdat studentům do škol po celé zemi. Scopad stojí osmdesát dolarů, tedy výrazně méně než malajsijský 1MPad za 320 dolarů, a navíc běží na nové platformě Android Ice Cream Sandwich.