Stát se zbaví podílu ve Slovak Telekomu

Slovak Telekom

Slovak Telekom Zdroj: E15

Po dvanácti letech od privatizace většinového podílu Slovak Telekom se stát rozhodl zvážit i prodej zbylých 49 procent. Výtěžek chce použít k převzetí dvou soukromých zdravotních pojišťoven. Ty plánuje odkoupit s dobrovolným souhlasem jejich majitelů, případně v příštím roce zestátnit, na což mu však doteď chyběl dostatek zdrojů.

Jak přesně by měl prodej vypadat a jestli se vůbec státu vyplatí, však ukáže hlavně jednání s majoritním vlastníkem Deutsche Telekom AG. Německý akcionář má totiž předkupní právo.

„Z pohledu aktuálního nastavení akcionářských vztahů je nevyhnutelná jeho podpora a součinnost,“ přiznává rezort hospodářství. Deutsche Telekom zatím vzkázal, že minoritu koupí, pokud se mu to vyplatí. Když se prodej plánoval za předchozí vlády v roce 2011, tehdejší šéf ministerstva Juraj Miškov očekával, že výnos z prodeje dosáhne jedné miliardy eur. Společnost však už nevykazuje tak dobré ekonomické výsledky, její čistý zisk za rok 2012 meziročně klesl přibližně o polovinu na 62 milionů eur a plánuje propouštění.

Pokud se Němci rozhodnou podíl nekoupit a uvolní státu ruce na prodej jinému partnerovi, může vláda využít i různé druhy prodeje. Balík 49 procent akcií buď zpeněží na burze v kombinaci s přímým prodejem, nebo čistě na kapitálovém trhu.

„Kromě možnosti zapojit do této formy případného prodeje akcií široké vrstvy obyvatelstva, se vytvářejí i předpoklady pro nastartování fungování kapitálového trhu, jehož absencí slovenská ekonomika dlouhodobě trpí,“ vysvětluje ministerstvo.

Ať už dojde k jakémukoli typu prodeje, zůstává paradoxem, že k odprodeji státního podílu se chystá vláda v čele s Robertem Ficem. Ten takovéto kroky v minulosti neustále kritizoval a označoval za krádež. Rezort však úvahy ospravedlňuje tím, že účast státu není v podniku potřebná. Nejde totiž o strategickou firmu.

„Na trhu telekomunikačních technologií aktuálně existuje rozvinutá konkurence. Inovativní technologie jsou na Slovensku plně dostupné, zákazníci si mohou volně vybírat mezi vícerými alternativami,“ tvrdí ministerstvo. Stát navíc nemá jistotu ve výši vyplácení dividend, za poslední roky se pohybovaly na úrovni do 60 milionů eur ročně.

Slovak Telekom

Slovak Telekom je největší slovenský poskytovatel služeb pevné telefonní linky, internetu a digitální televize IPTV. Služby prodává pod názvem Telekom. Vlastní též internetový portál Zoznam.sk a další firmy. Deutsche Telekom AG patří 51 procent akcií, státní podíl drží ministerstvo dopravy, pošt a telekomunikací (34 procent) a Fond národního majetku Slovenské republiky (15 procent).

Kšeft pro Gorilu