Stroje dokáží plně nahradit člověka už za půlstoletí, zjistili vědci

Robotika přináší příležitosti i rizika

Robotika přináší příležitosti i rizika Zdroj: Profimedia.cz

Strážník z povolání
Umělá inteligence může brzy nahradit i běžné práce
S využitím robotů se počítá i v armádě
Roboti mohou brzy nejenom hrát, ale také skládat hudbu
5
Fotogalerie

Umělá inteligence si s prací chirurga může poradit v roce 2027, napsat bestseller pak možná zvládně už o čtyři roky později. Výzkumníci z Harvard a Yale University zkoumali na základě dat získaných z výpovědí oborových specialistů, kdy lidské aktivity převezmou stroje.

Vědci založili své odhady na odpovědích 352 IT expertů, kterých se v dotazníku ptali na jejich odhady doby, kdy stroje dosáhnou lepších výkonů než lidé. Zajímali se o konkrétní profese, jako jsou prodejci nebo chirurgové, úkony, ale i o soutěže, které vyžadují vrcholné intelektuální úkony, jako prestižní matematické klání Putnam.

Tvůrci výzkumu se domnívají, že pokračující výzkum umělé inteligence povede k velkým změnám v celé společnosti. „Pokrok ve vývoji umělé inteligenci transformuje moderní život změnami v dopravě, zdraví, vědě, financích i armádě,“ uvádí autoři. Zvláště fáze, kdy stroje předčí člověka v každé myslitelné kategorii, odhadovaná některými experty již na rok 2070, bude velkou výzvou.

Součástí výzkumu byly také získání odborné odhady týkající se HLMI (high-level machine intelligence), tedy umělé inteligence, která bude schopna samostatně zkoumat a vyvíjet další umělou inteligenci.

Vědci zjišťovali, zda její vytvoření povede k dalším výrazným pozitivním změnám ve formování a vzniku strojové inteligence. Odborníci na umělou inteligenci ale byli k očekávání větších změn skeptičtí. 

Sami autoři upozorňují na limity studie, zejména v metodice založené na odhadech. Předchozí studie však nabádají k jistému optimismu. „Zatímco individuální průlomy jsou nepředvídatelné, dlouhodobý pokrok ve vědě a výzkumu pro mnoho oblastí (vývoj hardware, genetika, solární energie) byl mimořádně očekávatelný,“ uvádí hlavní autorka studie Katja Grace a její kolegové.