Tablety s Androidem prý za pět let v prodeji překonají iPady

tablety

tablety Zdroj: e15

Tabletové počítače na platformě Android od společnosti Google budou na světovém trhu postupně dotahovat náskok tabletů iPad od americké firmy Apple a v roce 2016 je předstihnou. Předpověděla to mezinárodní výzkumná firma Informa. Celý trh tabletů by pak měl do poloviny desetiletí vzrůst na více než desetinásobek.

Přístroj iPad od Applu má nyní na světovém trhu podíl 75 procent, do roku 2015 však klesne na 39 procent, odhadla Informa. Tržní podíl tabletů na Androidu by měl v té době naopak vzrůst na 38 procent.

„Předpovídáme, že od roku 2013, kdy na trh začnou vstupovat levnější a vyspělejší tablety na základě Androidu, se bude jejich prodej značně zvyšovat a v roce 2016 nakonec překoná prodej iPadů,“ uvedl analytik firmy David McQueen.

V současnosti nejprodávanějším tabletem na platformě Android je Galaxy Tab od jihokorejské společnosti Samsung Electronics. Platformu Android používají také další výrobci jako Motorola.

 

„Na trhu tabletů jsme v posledních letech zažili ohromnou explozi, kterou vyvolal hlavně iPad. Odhadujeme, že trh bude dál silně růst a z loňského objemu necelých 20 milionů prodaných tabletů se v roce 2015 dostane na 230 milionů,“ řekl McQueen.