Technologická firma STRV mění vlastníka, majoritu získává šéf Lubo Smid

Zakladatelé SRTV - zleva: David Semerád, Pavel Zeifart, Lubo Smid, Martin Šťáva.

Zakladatelé SRTV - zleva: David Semerád, Pavel Zeifart, Lubo Smid, Martin Šťáva. Zdroj: SRTV

Lubo Smid, šéf STRV
Lubo Smid, šéf STRV
Lubo Smid, šéf STRV
Zakladatelé STRV David Semerád (vlevo) a Lubo Smid
5
Fotogalerie

Jedna z předních tuzemských nezávislých vývojářských společností STRV mění vlastnickou strukturu. Těsnou majoritu v podobě 51 procent získal její šéf, spoluzakladatel a dosavadní minoritní vlastník Lubo Smid. Blíže nespecifikovaný podíl převzal od dosavadního majoritáře a rovněž spoluzakladatele Davida Semeráda. Cenu transakce strany neuvedly.

Důvodem vlastnických změn ve firmě, která generuje stamilionové tržby, jsou aktivity Semeráda, jenž se čím dál více soustředí na vývoj dárcovské platformy Kindest. „Poté, co jsem v roce 2018 předal pozici šéfa firmy, jsme se nyní rozhodli, že změnu stvrdíme ve vlastnické struktuře,“ vysvětluje Semerád. „Stáhnul jsem se tak do role minoritního akcionáře a budu se nadále věnovat start-upu Kindest,“ doplňuje.

Podobně se vyjádřil i nový většinový vlastník Smid. „Minulý rok byl hodně o přemýšlení a nastavování věci, a tohle je výsledek. Mnohem jasněji jsme si vytyčili své role a hřiště. Zbylí spoluzakladatelé budou pracovat na novém projektu Kindest, já zase na STRV,“ říká Smid s tím, že firmu od začátku budoval také s Martinem Šťávou a Pavlem Zeifartem.

Tuzemský softwarový vývojář STRV loni přišel o polovinu klientů, přesto se mu podařilo zvýšit tržby o pět procent na 15,3 milionu dolarů, zhruba 325 milionů korun. V budoucnu se chce firma více soustředit na vývoj vlastních produktů místo těch zakázkových. Potenciál vidí zejména v oblasti mentálního zdraví. 

„Do tří let by na vlastní produkty měly připadat stejné tržby jako na zakázky pro klienty. Cílíme na dvacet milionů dolarů tržeb u každého z těchto pilířů,“ věří Smid.