Americký Kindest umí shánět dary neziskovkám. Český fond Credo do něj vložil desítky milionů

David Semerád, spoluzakladatel start-upu Kindest

David Semerád, spoluzakladatel start-upu Kindest Zdroj: Kindest

Holly McKayová a David Semerád, spoluzakladatelé Kindest
David Semerád vede v kalifornské Santa Monice čtrnáctičlenný tým.
3
Fotogalerie

Americká začínající firma Kindest, na jejímž založení se podílel český byznysmen David Semerád, dokázala automatizovat přísun darů pro neziskové organizace. Od českého kapitálového fondu Credo Ventures a amerického fondu Precursor Ventures teď získala na další rozvoj 1,7 milionu dolarů, téměř 38 milionů korun.  

Platformou Kindest za posledních devět měsíců proteklo 3,5 milionu dolarů, bezmála osmdesát milionů korun. Jen letos v září vybrala 505 tisíc dolarů, meziročně desetinásobek. Nově získanou investici chce využít při další expanzi na americkém trhu. 

„Neziskové organizace, ať už malé, či velké, zpravidla neumějí pracovat s moderními marketingovými a fundraisingovými nástroji. Kindest automaticky vytváří kampaně, šíří je e-maily, SMS či přes sociální sítě a vše přizpůsobuje potřebám dané neziskovky,“ vysvětluje David Semerád, spoluzakladatel Kindest. Ten spolu s Holly McKayovou vede v kalifornské Santa Monice čtrnáctičlenný tým.

V předchozím investičním kole už Kindest získal 650 tisíc dolarů. Mezi lednem a zářím roku 2019 přes něj prošlo bezmála 200 tisíc dolarů, za stejné období v roce 2020 to už bylo téměř 3,5 milionu dolarů. Získaní dárci přispívají také na chod platformy, průměrně jí nechají kolem šesti procent darované částky.

„Američané ročně vydají na charitu kolem 300 miliard dolarů, ale jen osm procent z toho darují on-line. Kindest se svým unikátním řešením má podle nás potenciál způsobit v neziskovém světě ve Spojených státech softwarovou revoluci,“ říká Andrej Kiska, partner Credo Ventures.

„Kindest je jedním z nejrychleji rostoucích start-upů v mém portfoliu,“ dodává Charles Hudson z Precursor Ventures.