Tendr na výstavbu datového centra Seznamu má dva finalisty

Seznam.cz

Seznam.cz Zdroj: Zive.cz

O tom, kdo postaví datové centrum pro největší tuzemskou internetovou společnost, se rozhodne mezi dvěma dodavateli. Seznam.cz právě dokončil první kolo výběrového řízení, do kterého postoupily společnosti Altron a Pronix. Vybrány byly z původních deseti kandidátů a o celkovém vítězi bude rozhodnuto začátkem příštího roku. Seznam o tom informoval na svém oficiálním blogu.

„Obě vybrané společnosti jsou v oblasti datových center významnými hráči na českém trhu a během prezentace dokázaly předvést dostatek zkušeností s architekturou, designem či dohledáváním lokalit pro samotná datová centra,“ vzkazuje technický tým Seznamu. Obě firmy disponují certifikací Uptime Institute pro standardy v oblasti datových center, kterou v Česku drží pouze čtyři společnosti.

Časově náročnější cestou

Altron se nespecializuje pouze na stavbu a provozování velkých datových center, ale zajišťuje služby také pro menší a střední podniky a dodává i mobilní centra ve standardizovaných kontejnerech, které je možné zprovoznit kdekoliv. Firma zajišťovala například výstavbu datového centra ČEZu, Pražské plynárenské, Škody Auto, GE Money Bank, Národního kontrolního úřadu, housingového centra Telefónicy v Hradci Králové či hostingového centra TTC. Altron má šest poboček – kromě Prahy působí také na Slovensku, Ukrajině, Kypru a ve Spojených Arabských Emirátech a Rusku.

Pronix má v portfoliu zakázky například pro Českou národní banku, Ministerstvo financí ČR, ČSOB, televizi Prima, UPC a další. Pobočky má v Praze a Bratislavě.

Dva finalisté nyní mají vytvořit návrh technologického řešení datového centra, které má Seznamu sloužit například jako skladiště videí pro jeho expandující byznys se streamováním online videa. Důležité bude vypracovat a vypočíst energetickou náročnost, chladící systém, způsob napájení, vizualizaci návrhu a dobu návratnosti investice. Ta by se měla pohybovat v řádech stamilionů korun, neměla by však přesáhnout půl miliardy.

Fotbálek a lezecká stěna. Jak vypadá nové sídlo Seznamu

„Vydali jsme se časově náročnější cestou. Chceme však, aby naše datové centrum bylo efektivní a mohlo se pochlubit něčím inovativním. V přípravné studii se tak chceme zaměřit zejména na energetickou efektivitu a využití moderních technologií,“ komentuje tendr technický ředitel Seznamu Vlastimil Pečínka. Český internetový lídr zvažuje, že datové centrum . Datum dostavby není jasné.

Seznam v současné době hostuje svojí infrastrukturu ve dvou datových centrech – u TTC v pražských Malešicích a v žižkovském Naganu. Jedno z těchto center přitom hodlá po dokončení vlastních prostor opustit. Prozatím není jasné, které. Seznam provozuje přes 1500 rackových serverů.

Seznam se před pár týdny přestěhoval do nového sídla na smíchovském Andělu. Letos by se měl rozrůst počet jeho zaměstnanců na jeden tisíc.