Tržby HP meziročně klesly, překročily ale očekávání analytiků

Hewlett-Packard

Hewlett-Packard

Největší světový výrobce počítačů Hewlett-Packard dosáhl čtvrtletních tržeb 32,3 miliardy dolarů. Podle agentury Reuters mírně překročil očekávání analytiků, kteří předpokládali 32,05 miliardy dolarů. Proti stejnému období loňského roku se ale tržby snížily o tři procenta.

Příjmy od podniků proti loňsku poklesly o dvě procenta. Výraznější propad nastal ve spotřebitelské poptávce, kde se tržby proti čtvrtému čtvrtletí loňského roku snížily o devět procent.

Zisk firmy dosáhl ve čtvrtém čtvrtletí 1,17 dolaru za akcii, což je o 12 procent méně než ve stejném období loňského roku. Za celý fiskální rok 2011 činil zisk 4,88 dolaru za akcii. Ve fiskálním roce 2012 Hewlett-Packard očekává zisk čtyři dolary.

Konkurečnímu Lenovu se daří růst

Čerstvé dvojce na světovém trhu s osobními počítači – čínskému Lenovu – se na rozdíl od Hewlett-Packardu daří růst. Asijská firma v uplynulém čtvrtletí předstihla amerického rivala Dell. Její tržní podíl podle výzkumné skupiny IDC činil téměř 14 procent.

Tržby Lenova ve druhém finančním čtvrtletí končícím v září stouply o více než třetinu na 7,8 miliardy dolarů. Firma v posledním čtvrtletí téměř zdvojnásobila zisk na 144 milionů dolarů (2,6 miliardy korun) díky akvizicím a růstu prodeje na rozvíjejících se trzích.