TV Barrandov splatila úvěr 100 milionů, byl moc drahý

Janis Sidovský

Janis Sidovský

Napjaté finance televize Barrandov dostaly chvilku oddechu. Společnosti Barrandov Televizní Studio (BTS), kterou ovládá skupina investorů v čele s miliardářem Tomášem Chrenkem, se na konci července podařilo splatit úvěr ve výši čtyř milionů eur (zhruba sto milionů korun) plus úroky.

Úvěr na jaře 2010 poskytla slovenská finanční společnost HC Capital. Peníze byly určeny na provoz stanice a byly jištěny zástavou ve formě jedné parcely a budovy, které vlastní sesterská společnost Barrandov Studio. Vyplývá to z dokumentů BTS, které má deník E15 k dispozici.

Úvěr měla sjednat podle informací deníku E15 tehdejší ředitelka a současná předsedkyně představenstva BTS Janka Vozárová. Na obchodním případu zarazí neobvyklá výše úroků – deset procent ročně. To by znamenalo, že TV Barrandov by za dva roky trvání úvěru zaplatila na úrocích přes 20 milionů.

S tím nebyli spokojeni akcionáři, kteří údajně dosáhli snížení úroku někam k sedmi procentům. Celý případ pak vedl k aktuálnímu rozhoupání křesla Vozárové. I přes splacení uvedeného úvěru se finance barrandovské televize nenacházejí v nejlepší kondici.

Celkem televize od startu v roce 2009 nakumulovala ztrátu přes miliardu korun. Akcionáři byli v průběhu let nuceni opakovaně doplňovat základní kapitál, naposledy v červenci injekcí v objemu 200 milionů korun. Již minimálně od loňska probíhají intenzivní jednání s potenciálními kupci televize. Jeden z nich, společnost Empresa Media, provádí nyní v Barrandov Televizní Studio audit hospodaření.