Twitter vstupuje na burzu

Twitter

Twitter

Známá sociální síť Twitter chystá první veřejnou nabídku akcií. Společnost to oznámila na svém twitterovém profilu. O spojení Twitteru s burzou se spekulovalo řadu měsíců.

Mluvčí Twitteru potvrdil autenticitu zprávy, jakýkoliv další komentář však odmítl. Jak uvedla agentura Reuters, Twitter svým krátkým prohlášením ukončil dlouhotrvající spekulace o svém vstupu na burzu.

Podle agentury AP využil Twitter amerického federálního zákona přijatého loni, který umožňuje firmám s ročním příjmem nižším než miliarda dolarů držet detaily k první nabídce akcií v tajnosti. Vstup společnosti na burzu se však již delší dobu očekával, o čemž svědčila také řada jejích nákupů cílená na posílení příjmů. Už v únoru si Twitter pořídil Bluefin Labs, službu, která zprostředkovává informace ze sociálních sítí pro televize nebo reklamní agentury. V dubnu pro změnu vstoupil do světa hudby, když nakoupil australskou streamovací službu We Are Hunted. O týden později rozjel vlastní hudební aplikaci. A nakonec před měsícem přišla další akvizice – startup Trendrr, který sleduje sociální média v souvislosti s televizním programem. Nakonec před několika dny zaplatil Twitter celkem 350 milionů dolarů (některé servery mluví o částce 300 milionů) za mobilní reklamní systém MoPub. Z mikroblogovací sociální sítě se stává silný multimediální hub, jak nákupy Twitteru komentovaly odborné servery.

Společnost se sídlem v San Francisku se stala jednou z nejrychleji rostoucích a nejvlivnějších sociálních sítí na světě. Aktuální tržní hodnota je odhadovaná v rozmezí devíti a jedenácti miliard dolarů. Síť eviduje „přes 200 milionů uživatelů“, jak tvrdí samotný Twitter. Analytici ze Statistic Brain odhadují počet na 554 milionů uživatelů s tím, že každý den se nově zaregistruje 135 tisíc lidí. Twitter by měl příští rok vydělat jednu miliardu dolarů, tvrdí eMarketer.

náčrtek původního Twitterunáčrtek původního Twitteru | Zive.czTakhle Twitter začínal: náčrtek prvního návrhu sociální sítě