Umožňuje obchodovat s akciemi Facebooku a dalších. Teď získal investici

Kupte si akcie Facebooku, Twitteru, Foursquare a dalších ještě před vstupem na burzu.

Kupte si akcie Facebooku, Twitteru, Foursquare a dalších ještě před vstupem na burzu.

SecondMarket - trh s cennými papíry zejména technologických privátních společností - získal investici ve výši 15 milionů dolarů, která firmu ocenila na 200 milionů.

Za financováním stojí kalifornský investiční fond The Social+Capital Partnership vedený jedním z dřívějších členů nejvyššího vedení Facebooku Chamathem Palihapitiyaem.

Pro SecondMarket je to už třetí investice v jeho několikaleté historii. Tu první ve výši 3,8 milionu dolarů firma získala v roce 2007 od fondu FirstMark Capital a druhou vyinkasovala teprve v únoru loňského roku. Rovněž 15 milionů dolarů firmě poskytla charitativní organizace jednoho z nejbohatších lidí v Hongkongu Li Ka-shinga. To firmě mimo jiné umožnilo vstoupit na trhy mimo Spojené státy.

Od derivátů k technologickým společnostem

Firma provozující lákavý sekundární trh tak byla oceněna na 200 milionů dolarů. Podle oficiálního prohlášení chce nově nabyté peníze použít na expanzi. Hodlá najmout nové programátory a lidi do obchodního týmu. Určitá část peněz je určena k případným akvizicím.

Kupte si akcie Facebooku, Twitteru, Foursquare a dalších ještě před vstupem na burzu.Kupte si akcie Facebooku, Twitteru, Foursquare a dalších ještě před vstupem na burzu.

SecondMarket funguje od roku 2004 a příliš investicí doposud nepotřeboval. Firma nejdříve začala obchodovat se zajištěnými deriváty (CDO) a výrazně se jí podařilo uspět v roce 2008 po pádu banky Lehman Brothers. V současné době se specializuje především na obchodování s cennými papíry privátních společností.

Většinu obchodovaného objemu tvoří mladé nadějné technologické a internetové společnosti. V portfoliu SecondMarketu můžete najít například Facebook, Twitter, Spotify, Zynga, Foursquare, Dropbox, Box.net, SoundCloud, Evernote, Grooveshark, LinvingSocial, Qwiki nebo Yelp. Obchodovat bylo možné také s akciemi Grouponu, AVG, Skypu a dalších.

Procenta z aukce

SecondMarket funguje převážně na bázi aukce. Posbírá nabídky jednotlivých současných investorů společností a zjistí poptávku nakupujících. Následně stanoví vyvolávající cenu a kontroluje několik dní trvající aukci. Z každého dokončeného obchodu si pak bere provizi 3 až 5 procent. Blíže jsme to popisovali na .

„SecondMarket je jednoznačný ‚game changer‘. Stal se prvotřídní platformou pro obchod s akciemi privátních společností,“ uvedl v oficiálním prohlášení Palihapitiya. „Společnostem a startupům umožňuje vydělat peníze pro růst jejich byznysu,“ doplnil dále. „Je to přesvědčivá alternativa pro firmy, které ještě nejsou připraveny pro vstup na burzu,“ poukázal investor na výhody SecondMarketu.

Projekt je pomáhá nejenom menším firmám získat peníze a prvotním investorům je zhodnotit ještě před IPO, ale umožňuje vstup také menším investorům, kteří jsou ochotní zapojit se do aukčních bitev.