USA se soudí s Zuckerbergem kvůli úspěšné české hře Beat Saber, kterou koupil

Česká hra pro virtuální realitu Beat Saber, kterou koupila Meta Platforms

Česká hra pro virtuální realitu Beat Saber, kterou koupila Meta Platforms Zdroj: Meta Platforms

Česká hra Beat Saber, jež je s miliony prodanými kopiemi pravděpodobně nejúspěšnějším titulem pro virtuální realitu (VR) na světě, je předmětem soudního sporu mezi společností Meta Platforms a americkou Federální obchodní komisí (FTC). Ta se snaží zabránit majiteli Facebooku, Instagramu nebo WhatsAppu, aby koupil Within Unlimited, další firmu z oblasti VR. Argumentuje rizikem potlačování konkurence na trhu, ve které podle FTC hraje roli i česká hra.

Meta Platforms ještě pod dřívějším názvem Facebook koupila české studio Beat Games, autora hry Beat Saber, koncem roku 2019. Cena podle insiderů z trhu výrazně překročila miliardu korun. Beat Saber tehdy válcoval žebříčky prodejů a ukázal, že ve VR lze vydělávat velké peníze. Mark Zuckerberg už v té době pracoval na projektu metaverza a Beat Saber pro něj byl ideálním obsahem, jehož pomocí lze lidi do virtuální reality přitáhnout.

Beat Saber dál generuje slušné zisky. Beat Games loni utržila 2,3 miliardy korun, meziročně téměř o miliardu více, a to pouze s 22 zaměstnanci.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!