V IT sektoru roste obliba projektového zaměstnávání

Data

Data Zdroj: Profimedia

Hlad po IT expertech nejen stále zvedá mzdy v oboru, ale přispívá i k zpružnění pracovního trhu. Zatímco před několika lety bylyflexibilní úvazky v české IT sféře, na rozdíl od zahraničí, spíše výjimkou, dnes roste obliba hlavně projektového zaměstnávání. Firmy se díky němu nepřipraví o milionové zisky a samotní IT mají zajištěnu atraktivní práci i čas na soukromí.

Jelikož šikovný IT expert může firmě vydělávatznačnéčástky, musí se majitelé společností při dnešní nouzi oajťákyhodně snažit, aby je získali či udrželi.Chybí-lifirmě IT expertů více najednou, mohoujítfinanční ztrátytřeba i do desetimilionových položek.Běžně řešíme situace, kdy se na nás obrátí firma s žádostí o pět či deset špičkových programátorů, vývojářů či softwarových inženýrů, kteří jíchybějí na důležitý projekt, přičemž vlastními silami neschopnátakový kompletní tým rychle sestavit,vysvětluje Milan Čálek ze společnostiCoolPeople, která firmám pronajímátyto specialistyna projekty.CoolPeoplepatří ke zdejším průkopníkůmprojektového zaměstnávání, které navzdory tomu, že v poslední době zažívá boom,nebyloještě před několika lety na tuzemském trhupříliš rozšířené. Naopak v anglosaských zemích je již řadu lettypické právě pro IT sféru.

Americkéjobboardynabízejí tisíce flexibilních úvazků

Například v USA se flexibilní úvazky točí často kolem specializovaných pracovních portálů. Tzv.jobboardyjako Dice.com nebo Authenticjobs.com nabízejítisícepracovních pozic v oboru informačních technologií a jednotlivé nabídky se přímo škálují podle toho, zda jde o klasický úvazek (plný či částečný), nebo spolupráci formou kontraktu.V souvislosti s principem tzv.work-lifebalance, tedy sladěním pracovního a soukromého života, a s vědomím, že schopný IT má dnes práci téměř vždy zajištěnu, jev západních zemích již řadu let obvyklé, že si nezávislý expert odpracuje několikaměsíční projekt, a poté dalších několik měsíců pouze odpočívá, dokud jej nezaujme projekt jiný.Tento trend dorazil i na tuzemský pracovní trh, a právě IT profese jsou jeho typickými reprezentanty.Zejména s nástupem generacemileniálůse totiž výrazně mění preference pracovníků,“uvedla nadnárodní personální agenturaRandstadve své letošní analýze. „Flexibilní pracovní uspořádání a uvolněnější pracovní prostředí se tak stane klíčem k atraktivitě zaměstnavatele a udržení zaměstnanců.“

Typický ITprojekt v Česku trvá okolo půl roku

Výhody projektového angažmá využívá stále více českých IT specialistů a expertů v zemích střední Evropy.SpolečnostCoolPeopledíky dvanáctiletému působení na trhuv regionu CEEdnes disponuje databází200tisíc IT odborníků, které na projekty pronajímá.Typický dočasný projekt trvá od tří do šesti měsíců a velmi často je možné pracovat z domova. Zájem o IT odborníky je přitom takový, že žádný expert nemusí mít obavy, že by po skončení plynule nenavázal dalším projektem,“ vysvětluje Milan Čálek.Ajťáksi může přijít i na deset tisíc korunza jediný den. Výše odměny však přestává být u mnoha IT tím nejdůležitějším faktorem.Důležitější jeto, o jakého klientači značkuse jedná, jaké technologie a nástroje se na projektu používají,složení týmu, systém řízení projektu,možnosthome-office,zda se jedná o úpravu staršího projektu nebo vývoj na zelené louce. V neposlední řaděrozhodujeodvětví, ve kterém firma působí,“vysvětlujeMilan Čálek.