Vejdělek si připíše na „konto“ dalších 100 milionů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Falcon

Filmař Jiří Vejdělek se stává komerčně nejúspěšnějším režisérem v novodobé historii české kinematografie. Jeho poslední film Muži v naději v těchto dnech překročí hranici 100 milionů korun utržených za prodané lístky. Vyjádřeno v návštěvnosti to podle údajů Unie filmových distributorů dělá přes 750 tisíc diváků.

Je to druhá Vejdělkova „stovka“ v řadě – za předchozí snímek Ženy v pokušení, který měl premiéru v březnu 2010, diváci doposud utratili v kinech přes 124 milionů korun. Vejdělkův úspěch podtrhuje fakt, že u obou filmů napsal scénář, usedl na režisérskou židli a především funguje jako koproducent. Druhým koproducentem byl v obou případech Tomáš Hoffman ze společnosti Infinity Prague. Ten odmítl prozradit, v jakém poměru si koproducentství rozdělili.

„Nedělá mi radost ani tak úspěch komerční, jako úspěch divácký. Věřím tomu, že diváci nejsou hloupí. Pokud chceme udělat film, který se jim má líbit, musí se udělat dobře. Mám diváky rád a nepodceňuji je,“ uvedl Vejdělek. Ten momentálně pilně pracuje na scénáři k dalšímu filmu.

Tržby sto milionů korun ještě neznamenají čisté výnosy pro producenty. Z prodeje lístků si přes 50 procent vezmou majitelé nebo provozovatelé kin, 15 až 20 procent pak filmoví distributoři. Producentům zůstává asi 30 procent tržeb. V případě Mužů v naději (záběr z filmu na snímku) to dělá asi 30 milionů korun, rozpočet filmu se pohyboval okolo 25 milionů korun.

Část peněz ovšem pokryl produkt placement (například Citroën) nebo příspěvek z Programu podpory filmového průmyslu. Snímek má navíc před sebou prodej na DVD nebo do zahraničí. Kromě Vejdělka překročil v České republice hranici sto milionů korun tržeb pouze jeden režisér: Jan Svěrák s důchodcovskou komedií Vratné lahve. Ta v kinech utržila přes 124 milionů korun. Československý režisér Juraj Jakubisko utržil s historickou freskou Bathory v obou částech bývalé federace přes 117 milionů korun. Stovce milionů se přiblížila i Marie Poledňáková s červenou knihovnou Líbáš jako Bůh.