Verzion a Vodafone: třetí největší podniková akvizice je na spadnutí

Vodafone

Vodafone Zdroj: profimedia.cz

Americká společnost Verizon Communications je blízko k získání plné kontroly nad společným podnikem Verizon Wireless, který je největším mobilním operátorem ve Spojených státech. Dohoda o koupi 45procentního podílu v podniku od britského partnera Vodafone Group za 130 miliard dolarů (2,5 bilionu korun) by podle zdrojů agentury Reuters mohla být ohlášena již začátkem příštího týdne.

Dohoda by byla třetí největší podnikovou akvizicí v historii a znamenala by odchod firmy Vodafone z amerického trhu. Podle zdrojů by o dohodě již tento víkend měly hlasovat správní rady společností Verizon Communications a Vodafone Group. Firmy, které vytvořily společný podnik v roce 1999, se ke zprávě odmítly vyjádřit.

Verizon Wireless má zhruba 100 milionů zákazníků. Verizon Communications má již nyní nad společným podnikem provozní kontrolu, takže se nepředpokládá, že by transakce znamenala nějaké výraznější změny pro zákazníky, upozorňuje agentura Reuters.

Verizon Communications říká už řadu let, že by zbylý podíl ve Verizon Wireless koupil, firmy se však dosud nikdy nebyly schopny dohodnout na ceně a dalších podmínkách dohody. Předseda Vodafonu Gerard Kleisterlee minulý měsíc uvedl, že firma bude vážně uvažovat o jakémkoli návrhu na odkup podílu ve Verizon Wireless, pokud bude považovat nabídnutou cenu za dostatečnou.