Vlna akvizic pokračuje: Acer a Asus se možná spojí

Acer (ilustrační foto)

Acer (ilustrační foto) Zdroj: E15

Tchajwanské společnosti Acer a Asus podle některých spekulací míří ke sloučení. Paradoxně Asus kdysi vznikl odtržením čtyř inženýrů Aceru. Asus je aktuálně pátý největší prodejce PC na světě, Aceru patří čtvrté místo.

Jak uvádí server UnwiredView.com, obě společnosti jsou otevřeny možnému spojení sil. Obě sídlí na Tchaj-wanu, obě mají stejné konkurenty, obě potřebují posílit. Spojením firem by vznikl velice silný celek, který by měl jak inovační potenciál, tak dostatečnou kapacitu, aby mohl konkurovat dosud největšímu hráči na trhu Lenovu, tvrdí web.

Možnost spojení dvou tradičních rivalů vyvozuje server z rozhovoru s předsedou představenstva Asusu Johnnym Shihem v deníku China Times. Ten mimo jiné tvrdí, že odvětví osobních počítačů je v přechodové fázi a každý by měl zvážit, v jaké je situaci , a zůstat otevřený případným akvizicím.

Možnost spojení nevyloučil ani zakladatel Aceru Stan Shih, jakékoliv případné spojení musí ale především prospět firmě, jejím akcionářům a zaměstnancům.

Někdejší nesmiřitelní konkurenti

Asus vznikl v roce 1989 jako společnost založená bývalými inženýry Aceru. Od té doby se firma vypracovala mezi nejprodávanější výrobce PC na světě. V prodejích notebooků však Asus zaostává, letos bych jich měl prodat méně než 19 milionů kusů. Čísla dohání v prodejích tabletů a chytrých telefonů. Příští rok chystá levnější modely.

Acer Incorporated je mezinárodní firma se sídlem na Tchaj-wanu, která byla založena už v roce 1976. Zabývá se výrobou a prodejem notebooků, stolních počítačů, monitorů, tabletů, projektorů a příslušenství. V současné době je na čtvrtém místě v prodejnosti PC.

Pokud by se firmy spojily, mohlo by tak jít o další velkou akvizici za poslední dobu, kdy Google koupil Motorolu a Microsoft Nokii.