Vojáci investují 28 milionů do montáže radiostanic

transportér Iveco M65E

transportér Iveco M65E

Ministerstvo obrany zadalo firmě Medtec-VOP zakázku na montáž radiostanic a GPS přijímačů do obrněných vozidel Iveco. Hodnota zakázky přesahuje 28 milionů korun. "Firma zvítězila v otevřeném výběrovém řízení, protože podala cenově nejvýhodnější nabídku," sdělila mluvčí ministerstva obrany Jana Zechmeisterová.

Obrněná vozidla Iveco obdržela česká armáda darem od USA v rámci programu, v němž Američané pomáhají vybavit spojenecká vojska. „Doručení tohoto zboží z USA trvalo téměř tři roky, proto nemohla být zástavba uvedených zařízení provedena jako součást smlouvy uzavřené v roce 2009 se společností PRAGA-Export,“ vysvětlila Zechmeisterová.

Hlavním předmětem smlouvy je tak montáž radiostanic a přijímačů signálu GPS. Radiostanice Falcon III využívají armády NATO. „Vozidla jimi vybavená jsou plně kompatibilní s jednotkami ostatních koaličních spojenců,“ vysvětlila Zechmeisterová. Podobná rádia již v sobě mají Iveka, která jsou nasazena v koaliční misi ISAF v Afghánistánu.

Navigační zařízení DAGR je specifické tím, že ho nelze rušit. „To znamená, že vláda USA jako provozovatel tohoto zařízení zabezpečí trvalý příjem signálu GPS,“ dodala Zechmeisterová.

Darovaná vozidla Iveco jsou již využívána vojáky u jednotlivých útvarů. Jelikož neměla adekvátní vybavení, příslušníci armády museli situaci řešit používáním náhradní techniky.

Ministerstvo obrany má sice vzhledem k ekonomické recesi omezený rozpočet, přesto se ale snaží pokračovat v některých modernizačních projektech. V pátek například oznámilo, že plánuje vypsat soutěž na dodávku zhruba 240 pušek pro vojáky, které mají nahradit jejich současnou výzbroj.