Výplatní pásky i lékařské záznamy. Lidé ukládají na Ulož.to nechráněná data, varuje analýza

Lidé ukládají na Ulož.to i citlivá data, aniž by je zabezpečili

Lidé ukládají na Ulož.to i citlivá data, aniž by je zabezpečili Zdroj: Štěpán Bruner

Platforma Ulož.to slouží k volnému ukládání a sdílení digitálních dat. Kromě jiného obsahu se na ní objevuje také vysoké množství nechráněných osobních údajů, často přitom jde o firemní data. Upozornila na to analýza společnosti Sodat. 

Kybernetici v rámci analýzy zkontrolovalo více než 15 tisíc volně dostupných souborů, které se na českém internetovém úložišti nacházejí. Z velké části se jednalo o různou formu firemních dat například z účetních nebo IT společností. Ve složkách se ale nacházela také e-mailová komunikace plastické chirurgie a to včetně fotografií, diagnóz nebo podrobných konzultací o zdravotním stavu.

Právě zálohované e-mailové komunikace byly podle autorů analýzy nejčastějším zdrojem získaných dat. Z celkového počtu 112 záloh e-mailových účtů byl heslem zabezpečen pouze jediný. Některé firmy přitom přiznaly, že podobným způsobem informace zálohují pravidelně. Celkem se získaná data týkala více než tisícovky firem.

Z veřejných dat analýza získala více než sedm stovek rodných čísel, téměř osm desítek výplatních pásek, 1373 přihlašovacích hesel a více než třicet tisíc telefonních čísel. „Veřejná úložiště představují pro firmy velké riziko, protože data sem nahrávají často sami zaměstnanci bez jakékoliv kontroly,“ říká šéf Sodatu Jan Vobruba.