Výsledky Applu i přes silné prodeje iPadu zklamaly

Apple

Apple Zdroj: profimedia.cz

Apple zaznamenal další silné finanční čtvrtletí, nenaplnil ale odhady analytiků. Firma ve třetím kvartálu vykázala příjmy ve výši 35 miliard dolarů a zisk 8,8 miliardy dolarů, což je meziroční nárůst o 24, resp. 21 procent. Trh nicméně očekával příjmy 37,2 miliardy a zisk 10,37 miliardy dolarů a investoři vlivem toho poslali akcie dolů o 8 dolarů za současnou hodnotu necelých 601 dolarů.

Cupertinu se stalo teprve podruhé od roku 2003, co skutečné výsledky nenaplnily odhady burzovních analytiků a aktuální kvartální růst je nejpomalejší od poloviny roku 2009.

Cookově společnosti se stále daří držet vysokou marži, i ta ale spadla po očekávanou hodnotu na 42,8 procenta. Apple dříve pracoval s marží na hodnotě až 47 procent. Jak ukazuje statistika Asymco, je to dáno mimo jiné tím, že průměrné prodejní ceny produktů Applu postupně mírně klesají.

Čekání na iPhone 5

Pohledem analytiků slabší výsledky zapříčinil především propad v prodeji telefonů iPhone. Apple ve třetím kvartálu tohoto roku prodal 26 milionů kusů těchto zařízení, zatímco v minulém čtvrtletí to bylo 35 milionů. Oproti stejnému období v loňském roce je to i tak nárůst o 28 procent, oproti předchozímu kvartálu se nicméně jedná o pokles 26 procent.

Apple na tento pokles upozorňoval předem, analytici přesto očekávali, že se prodeje chytrých telefonů vyšplhají na 29 milionů zařízení. Finanční ředitel nejcennější technologické firmy světa Peter Oppenheimer v konferenčním hovoru s analytiky a novináři snížené prodeje přisoudil očekáváním uživatelů, že Apple na podzim představí novou verzi iPhonu, která by podle některých spekulací měla mimo jiné přinést o něco větší displej.

„Tento výkyv je sezónní, podobný jsme zaznamenali také ve stejném období v loňském roce,“ komentuje Oppenheimer. Oppenheimer i Cook však v konferenčním hovoru odmítli další spekulace. „Nebudu ztrácet energii tím, abych lidem neustále vyvracel spekulace o nových produktech. Jsem potěšen, že zákazníci chtějí naše další produkty. Jsem z toho super šťastný,“ vzkázal výkonný šéf.

Průměrná prodejní cena zařízení od Applu postupně klesá.Průměrná prodejní cena zařízení od Applu postupně klesá. | Asymco

Pro Apple nicméně bude důležité, aby nová verze iPhonu byla výborná a aby se začala výborně prodávat. Asijský obr Samsung totiž kalifornskou firmu letos poprvé předstihl v prodejích chytrých telefonů a patří mu 29procentní podíl na trhu oproti 23 procentům Applu.

Prodej telefonů od Applu mírně zpomalil také v jinak rychle rostoucí Číně. Tim Cook ale žádné větší problémy nepřipouští. „Z možností na čínském trhu jsme stále nadšení a těšíme se na to, až na něj přijdeme s novými službami,“ říká. „V Číně nevidíme žádné ekonomické zpomalení. Vidíme zpomalení obchodu v Evropě, ale ne v Číně a Spojených státech.“

iPad jako nový tahoun

Apple nyní táhnou dopředu prodeje iPadu. Firma jich v posledním čtvrtletí prodala 17 milionů, přičemž v předchozím kvartále jich bylo 12 milionů a před rokem 9 milionů. Tablety Applu za poslední tři měsíce vygenerovaly příjmy ve výši 9,17 miliardy dolarů a tvoří tak 26 procent z celkových příjmů společnosti.

Podle Cookových slov je největší poptávka po nové generaci iPadu s retina displejem, Apple ale stále registruje veliký zájem o iPad 2, který je díky slevě 100 dolarů zajímavý především pro školství. V oblasti vzdělávání Cupertino sledují výrazné nárůsty, a to nejen v oblasti iPadů, ale i počítačů Mac.

Apple se konkurence v této oblasti minimálně navenek příliš nebojí. „Zákazníci nehledají tablet, ale iPad. Doposud jsme prodali přes 84 milionů iPadů, což nám v případě iPodů trvalo více než dvojnásobek času. V této oblasti se cítíme velice, velice silní,“ libuje si Cook.

Prodeje přehrávačů iPod stále klesají, aktuálně se jich prodalo 6,8 milionu kusů. Komplexní internetový obchod iTunes poprvé vydělal více, než iPody, konkrétně 1,8 miliardy dolarů. Apple už vyplatil vývojářům, kteří publikují na jeho platformě, 5,5 miliardy dolarů.

Apple společně s finančními výsledky oznámil, že slíbené dividendy začne vyplácet už 16. srpna. Výnos na akcii bude činit 1,8 procenta, což je více, než kolik mají další technologické firmy jako IBM, Oracle, Microsoft, HP nebo Cisco. Firma na účtech drží kolem 117 miliard dolarů.

Technologický obr snížil své výhledy na další čtvrtletí. Očekává příjmy 34 miliard dolarů, zatímco analytici počítali s 38 miliardami. Apple je však ve svých výhledech velice konzervativní a také v tomto čtvrtletí se mu je podařilo překonat.

Apple během dnešního dne uvolní do prodeje novou verzi operačního systému pro počítače Mac nazvanou OS X Mountain Lion. Během podzimu vyjde také iOS 6 pro mobilní zařízení.