Zisk LG kvůli divizi televizorů klesl o 13 procent

LG display

LG display Zdroj: profimedia.cz

Jihokorejské společnosti LG Electronics klesl v prvním čtvrtletí provozní zisk o 13 procent na 349 miliard wonů, zhruba 6,2 miliardy korun. Důvodem byl pokles cen televizí, který zastínil i oživení v divizi chytrých telefonů. LG je druhým největším výrobcem televizorů na světě.

Firmě klesl meziročně zisk poprvé za pět čtvrtletí. Výsledky však byly lepší než odhady analytiků, kteří v anketě agentury Thomson Reuters čekali zisk jen 289 miliard wonů. Ve čtvrtém čtvrtletí firma hospodařila se ziskem 117 miliard wonů.

LG, stejně jako konkurenční jihokorejskou firmu Samsung Electronics, trápí od konce loňského roku vývoj směnných kurzů, ze kterého těží konkurenti z Japonska. Analytici rovněž varují, že celosvětová poptávka po televizorech bude letos stagnovat, protože velká část spotřebitelů v rozvinutých zemích již televizor s plochou obrazovkou vlastní.

Prodej chytrých telefonů stoupl na rekordních 10,3 milionu kusů. Firmě pomohly nové modely. LG ve čtvrtém čtvrtletí překonala tchajwanskou HTC a stala se třetím největším výrobcem chytrých telefonů na světě podle prodeje. Trh však nadále ovládají Apple a Samsung, a podíl LG na trhu tak činí pouze 3,2 procenta. Zisk divize mobilních telefonů vyskočil na 133 miliard wonů z loňských 31 miliard wonů.

Zisk divize televizorů se propadl o 82 procent na 29,8 miliardy wonů. LG sice nečelí tak vážným problémům, jako konkurenční Sony a Panasonic, které musely výrazně omezit svoji výrobu televizorů, zisková marže, tedy podíl zisku na tržbách, se však snížila pod jedno procento. Ještě ve druhém čtvrtletí činila šest procent.

LG: Zakřivené OLED TV se začnou prodávat v druhé půli roku 2013