Zuckerberg se vydal do Ruska: Facebook tam zatím prohrává

Facebook, Mark Zuckerberg

Facebook, Mark Zuckerberg Zdroj: profimedia.cz

Největší sociální síť na světě Facebook je v Rusku zatím trpaslíkem. Na plné čáře prohrává s lokální konkurencí – weby VKontakte a Odnoklassniki, které dohromady mají desetinásobný provoz. Šéf Facebooku Mark Zuckerberg se proto vydal do Ruska, aby nalákal tamní geeky k vytváření aplikací pro jeho web. Rozšiřování zacíleného obsahu má Rusy postupně na globální sociální síť přivést.

Facebooku už se podařilo zvrátit situaci v Brazílii, která je podobně jako Rusko velmi lukrativním trhem. V jihoamerické zemi byl dlouho jasně nejoblíbenější sociální sítí web Orkut. V prosinci se ho Facebooku ale podařilo v počtu uživatelů překonat a stal se i tam jedničkou.

V Rusku je zatím Facebook třetím vzadu. Má 3,5 milionu uživatelů denně, VKontakte 22 milionů, Odnoklassniki 16 milionů, uvádí výzkumná firma TNS Global. Zuckerberg doufá, že více ruských uživatelů naláká Facebook tím, když rozšíří paletu aplikací určených přímo pro ně.

Zuckerberg se Moskvě setkal s dvěma stovkami ruských vývojářů. Ti soutěžili o nejlepší aplikaci. Objevily se vyloženě místně zaměřené – mapa veřejných záchodků v Moskvě, ale i některé s globální ambicí – vyhrála aplikace „BoostMate“, která umožňuje sofistikovanou správu facebookových přátelství.

„To, proč lidé milují Facebook, je, že tam mohou hrát hry, získat hudbu atd. Abychom se v Rusku posunuli dál, potřebujeme ruské vývojáře, kteří by vytvářeli obsah v ruštině,“ poznamenal pro server Bloomberg Julien Codorniou, který má na starosti herní partnerství Facebooku v rámci Evropy.

Facebook, Mark ZuckerbergFacebook, Mark Zuckerberg | profimedia.czZuckerberg se v Moskvě setkal i s ruským premiérem Dmitrijem Medveděvem.

Facebook v Rusku musí lákat úplné nováčky, ale také přesvědčit uživatele z VKontakte a Odnoklassniki, aby se přihlásili na další platformu. Rusko je s 143 miliony obyvatel a 63 procenty dospělými na internetu velkým lákadlem.

„Je jen málo míst na světě s takto vysokým počtem potencionálních uživatelů. Pokrytí internetem ještě není tak vysoké a bude růst. Facebook musí být připraven v Rusku nasát uživatele, kteří se budou na sociální sítě hlásit,“ řekl serveru Bloomberg Brian Blau z výzkumné společnosti Gartner.

Facebook má jednu velkou výhodu, na kterou láká i ruské vývojáře aplikací, a tím je globální dosah. Pokud nějaký nápad uspěje, má šanci se rozšířit do komunity miliardy globálních uživatelů. To ruské sociální sítě VKontakte a Odnoklassniki nemohou nabídnout.

Pavel Durov, zakladatel VKontakte se ale konkurence nebojí. „Nemáme potřebu se na našem domácím trhu bránit. Otázka by měla spíš znít, jestli Facebook udrží svou hegemonii ve světě,“ uvedl pro server Bloomberg Durov.