Zvedá se Nokia? Do zisku ji zřejmě vrátil slušný zájem o Lumie

Šéf Nokie Stephen Elop a model Lumia 610

Šéf Nokie Stephen Elop a model Lumia 610 Zdroj: profimedia.cz

Výroba mobilních telefonů finské společnosti Nokia ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku podle předběžných údajů vykázala po očištění zisk. Hospodaření bylo lepší, než firma čekala, díky vysokému prodeji nového chytrého telefonu Lumia. Akcie společnosti stouply, podle analytiků je ale předčasné mluvit o definitivním obratu k lepšímu. Konečné výsledky hospodaření za loňský rok má Nokia zveřejnit 24. ledna.

Nokia se v posledních letech potýká s problémy. Její prodej klesá a podíl na trhu se snižuje, což má negativní dopad i na ziskovost. Loni ji z pozice světové jedničky na trhu s mobilními telefony sesadil jihokorejský Samsung a o prvenství na trhu s lukrativními chytrými telefony přišla ještě o rok dříve.

V loňském třetím čtvrtletí se čistá ztráta Nokie prudce zvýšila na 969 milionů eur (přes 24 miliard korun) z 68 milionů eur před rokem. Tržby klesly o 19 procent. Dnešní předběžná zpráva o hospodaření za čtvrté čtvrtletí, která mluví o mírném zisku, je tak jednou z mála pozitivních zpráv firmy za poslední dobu. Snižuje také tlak na šéfa firmy Stephena Elopa, který nezbytně potřebuje obhájit rozhodnutí z roku 2011 přeorientovat se u smartphonů na platformu Windows.

Vývoj akcií Nokie za poslední rok

Vývoj akcií Nokie za poslední rok (finanzen.net)Vývoj akcií Nokie za poslední rok (finanzen.net) | finanzen.netAkcie Nokie po oznámení firmy stouply přes 10 procent.

Nokia uvedla, že prodala loni 86,3 milionu přístrojů. Chytrých telefonů prodala 6,6 milionu, z toho 4,4 milionu bylo přístrojů Lumia s operačním systémem Windows.

Právě úspěch nových Lumií je podle analytiků pro další vývoj či dokonce přežití Nokie rozhodující. Experti ale upozorňují, že z dat o prodejích Lumií není jasné, jaký podíl mají nové modely a jaký ty starší, které firma nabízela s masivní slevou. „Nokia bude muset ukázat mnohem víc, než budeme moc začít mluvit o obratu. Stále si nejsem jistý, že s novými smartphony uspějí. Budou toho muset prodat ještě daleko víc,“ uvedl pro Reuters analytik Redeye Greger Johansson.

Nokia dodala, že výsledky hospodaření podpořily také poplatky z patentů, nižší náklady a lepší výkon divize Nokia Siemens Networks. Současně však upozornila, že konkurenční prostředí zůstává obtížné, napsala agentura Reuters.