Téměř čtvrtina Španělů je bez práce

Španělsko, ilustrační foto

Španělsko, ilustrační foto Zdroj: barcelonareporter.com

Míra nezaměstnanosti ve Španělsku se ve čtvrtém čtvrtletí zvýšila na 22,85 procenta z 21,5 procenta v předchozím čtvrtletí, a je tak nejvyšší za 17 let. Počet nezaměstnaných převýšil pět milionů, což znamená, že téměř jeden ze čtyř ekonomicky aktivních obyvatel je bez práce.

Španělsko má nejvyšší míru nezaměstnanosti ze zemí Evropské unie i ze zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Počet lidí bez práce na konci prosince činil 5,3 milionu, a vzrostl tak z 4,9 milionu na konci třetího čtvrtletí. Výsledky jsou však o něco lepší než odhady ministerstva financí, které počítalo, že na konci roku bude bez práce 5,4 milionu Španělů.

Zpráva o nezaměstnanosti je dalším potvrzením toho, že země potřebuje reformy trhu práce. Nová konzervativní vláda slíbila reformy trhu práce, které mají zastavit další růst počtu lidí bez práce, a představit je chce v polovině února.

Nezaměstnanost ve Španělsku se drží nad 20 procenty od roku 2010. Tvorba nových pracovních míst se zastavila kvůli stagnaci ekonomiky, ale také kvůli složitým a nepružným kolektivním dohodám, dohodám o odstupném a dohodám na dobu určitou. Reformy by měly zjednodušit a zlevnit firmám najímání a propouštění zaměstnanců a lépe chránit zaměstnance. Již získaly předběžnou podporu od hlavních odborových svazů i skupin zaměstnavatelů.

Španělská ekonomika se zřejmě v tomto čtvrtletí vrátí do recese. Hrubý domácí produkt v posledním čtvrtletí loňského roku klesl a pokles by měl zaznamenat i za leden až březen. Centrální banka odhaduje, že míra nezaměstnanosti bude celý letošní i příští rok nad 23 procenty a reformy zlepší situaci na trhu až ve středně dlouhém výhledu.

Růst počtu spotřebitelů bez příjmů se promítá také maloobchodních tržeb. Ty se v prosinci meziročně snížily o 5,4 procenta, a zaznamenaly tak pokles již 18. měsíc za sebou.

Chronicky vysoká nezaměstnanosti rovněž stáhla mnoho domácností na pokraj propasti. Počet domácností, kde jsou všichni členové bez práce, se ve čtvrtletí zvýšil o 150 tisíc na 1,575 milionu, napsaly agentury AP a Reuters.