Tovární zakázky v USA klesly v lednu nejvíce za 15 měsíců

Americké podniky kvůli ukončení daňových výhod výrazně omezily nové objednávky strojů a dalšího důležitého kapitálového zboží. Tovární zakázky se tak v lednu snížily o jedno procento, což byl nejvyšší pokles za 15 měsíců. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo americké ministerstvo obchodu.

Navzdory poklesu však hodnota objednávek zůstává blízko úrovně před recesí. Celková hodnota činila 462,6 miliardy USD (8,7 bilionu Kč), což je o 4,6 procenta méně než v červnu 2008, kdy byly zakázky na svém vrcholu. Proti minimu z období recese v březnu 2009 je tento údaj vyšší o 37,7 procenta.

Pokles byl rovněž nižší než odhady analytiků. „Lednový pokles továrních zakázek o jedno procento byl lepší než 1,5 procenta očekávaných trhem,“ uvedl ekonom společnosti IFR Economics David Sloan. Určité obavy sice podle něj způsobuje pokles zakázek na zboží dlouhodobé spotřeby, upozornil však, že tento údaj je velmi nestabilní a celkový trend ukazuje, že pokles by mohl být pouze dočasný.

Vysoká poptávka po automobilech a zvyšující se investice firem do strojů a dalšího vybavení pomohly udržet výrobu v továrnách a podpořily ekonomický růst. Aktivita v továrnách od konce recese před dvěma a půl lety stabilně roste.

Zpracovatelský sektor se na celkové zaměstnanosti v zemi podílí devíti procenty a loni se počet pracovních míst v továrnách zvýšil o 13 procent, napsala agentura AP.