V Česku bude další závod na výrobu elektrolytu do baterií. Číňané chtějí investovat bezmála miliardu

Baterie (ilustrační foto)

Baterie (ilustrační foto) Zdroj: profimedia.cz

Baterie (ilustrační foto)
Baterie (ilustrační foto)
3
Fotogalerie

Česká divize čínské společnosti Guangzhou Tinci Materials Technology plánuje projekt týkající se elektrolytu pro lithiové baterie. Firma zároveň dodala, že investice do projektu by měla činit 275 milionů jüanů (zhruba 870 milionů korun).

Sídlo společnosti Tinci Materials Technology Czech je podle Veřejného rejstříku v Bohumíně na Karvinsku na stejné adrese jako sídlo společnosti Bochemie. Základní kapitál firmy činí 115 milionů korun. Mluvčí Bochemie Eva Kijonková podrobnosti k projektu nesdělila.

Společnost Guangzhou Tinci Materials Technology působí ve vývoji, výrobě a prodeji chemikálií. Vznikla v roce 2000 a začátkem roku 2014 vstoupila na akciovou burzu v Šen-čenu.

Bochemie je dodavatelem speciálních chemikálií s vysokou přidanou hodnotou, jako jsou prostředky na ochranu dřeva, prostředky na povrchovou úpravu oceli a akumulátorové hmoty.

Guangzhou Tinci Materials Technology nebude prvním zahraničním investorem v tomto oboru. Komerční výrobu elektrolytu pro elektromobily před třemi lety oznámila také japonská firma Central Glass. Pobočka sídlí v Rybitví u Pardubic a podle původních plánů má zaměstnávat kolem 40 až 50 pracovníků.

„Jedná se o zcela novou investici v oblasti lithiových baterií, prostřednictvím které firma Central Glass vstupuje na český a evropský trh. V automobilovém průmyslu nyní dochází ke klíčovým změnám. Chceme, aby Česká republika a naše firmy měly co nejlepší předpoklady pro další rozvoj i v těchto nových trendech,“ uvedl při oznámení japonské investice Karel Kučera, tehdejší generální ředitel agentury CzechInvest.

Krajské volby 2020 v Pardubickém kraji >>>